StateWatch: Усі дози китайської вакцини Sinovac мають бути в Україні до кінця травня. Інакше компанія поверне 1 млрд грн

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
StateWatch: Усі дози китайської вакцини Sinovac мають бути в Україні до кінця травня. Інакше компанія поверне 1 млрд грн

Kevin Frayer / Stringer / Getty Images

Кінцевий термін поставки в Україну всіх 1,9 мільйонів доз китайської вакцини CoronaVac (виробництва Sinovac Biotech) — 31 травня 2021 року. Якщо українська приватна фармакологічна компанія «Лекхім», з якою підписаний договір, не вкладеться у ці терміни, то має повернути понад 964 мільйони гривень.

Про це повідомляє експертна організація StateWatch, яка проаналізувала умови угоди на постачання вакцини.

За даними організації, 30 грудня Україна заплатила за майбутню поставку 1,9 млн доз вакцини CoronaVac аванс 964,3 мільйони гривень. Договір було укладено між державним підприємством «Медичні закупівлі» та компанією «Лекхім». Умовами договору передбачена 100% передплата з можливістю її повернення в повному обсязі у разі порушення графіку поставки товару.

Коли мають бути поставки?

Перша поставка вакцини має відбутися не пізніше 31 березня 2021 року у розмірі 700 тисяч доз протягом 30 календарних днів з дати реєстрації продукції одним з компетентних органів США, Великої Британії, Швейцарії, Японії, Австралії, Канади, Китаю, Ізраїлю, Індії, Мексики, Бразилії чи ЄС. Або з дати отримання перекваліфікації ВООЗ.

Друга поставка вакцини у розмірі 1,2 млн доз — протягом 90 календарних днів з дати реєстрації продукції, але не пізніше 31 травня 2021 року.

StateWatch звертає увагу, якщо до 31 травня компанія «Лекхім» не поставить всю вакцину, банк повинен буде повернути «Медичним закупівлям» 100% сплаченої передплати. Водночас, сторони також можуть підписати додаткові угоди, якими продовжити строк постачання вакцин в Україну.

Крім того, договір передбачає й штрафні санкції за порушення термінів поставки — пеня в розмірі 0,1% від ціни продукції, строк поставки якої порушено за кожен день прострочення. Якщо порушення строку понад 30 днів, то додатково штраф передбачено в розмірі 7% від ціни продукції, строк поставки якої порушено.