У Верховному суді оскаржили заборону каналів Медведчука

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
У Верховному суді оскаржили заборону каналів Медведчука

Facebook / 112.ua

До Верховного суду надійшли позови щодо оскарження указу президента Володимира Зеленського про санкції проти телеканалів пулу Віктора Медведчука «112 Україна», ZIK та NewsOne.

Про це пресслужба ВС повідомила у Facebook.

Суд отримав два позови. Від кого саме — невідомо.

Зазначимо, що юрист з Харківщини Роман Лихачов 4 лютого повідомив «Суспільному», що направив до Верховного Суду позов про визнання незаконним та скасування указу Зеленського про санкції проти народного депутата Тараса Козака та його телеканалів. Лихачов наполягає на тому, що законодавство забороняє накладення санкцій на громадян України, крім тих, які здійснюють терористичну діяльність, а відповідного обґрунтування у рішенні немає. Це не перший позов Лихачова — у 2017 році він намагався оскаржити заборону російських соцмереж, але йому відмовили: позивач не має права оскаржувати указ президента. Це може зробити тільки той, проти кого санкції застосували.

  • 2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію санкції проти нардепа від ОПзЖ, близького соратника Медведчука — Тараса Козака, а також його телеканалів — «112 Україна», ZIK і NewsOne. Санкції щодо каналів передбачають анулювання ліцензій та заборону користуватися радіочастотним ресурсом України. Телеканали у спільній заяві назвали це політичним тиском і розправою. СБУ заявила, що надала РНБО обґрунтовані рекомендації для блокування каналів Медведчука.
  • Зеленський заявив, що Україна підтримує свободу слова, але не тоді, коли пропаганду фінансує країна-агресор.