Один із затриманих біля телеканалу «НАШ» погрожував стрибнути з четвертого поверху відділку. Його вмовили злізти і виконають деякі вимоги

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

У четвер, 4 лютого, у Києві біля будівлі телеканалу «НАШ» відбулася акція протесту з вимогою його закрити. Під час спроби активістів прорватися до приміщення правоохоронці затримали чотирьох з них.

Про це повідомили у відділі комунікації столичної поліції.

«Окремі учасники заходу не відреагували на законні вимоги та попередження правоохоронців і вдалися до протиправних дій. У результаті чотирьох учасників доставили до територіального управління поліції», — наголосили у відомстві.

Згодом активіст Маркіян Яциняк виклав на своїй сторінці у Facebook відео, на якому один із затриманих — як виявилося, ветеран АТО Олексій Середюк, поранений в Іловайську, — виліз у вікно на четвертому поверсі і стоїть на карнизі. Чоловік вимагає закрити телеканал «НАШ», а також щоби до управління приїхав міністр внутрішніх справ Арсен Аваков.

«Я вимагаю, аби Аваков зʼявився прямо сюди. Якщо він так ставиться до націоналістів, якщо він так ставиться до патріотів, то ми будемо боротися всіма можливими способами. Я вимагаю, аби всі ЗМІ зʼявилися тут, всі телеканали, які ще є патріотичні, мають транслювати мої вимоги. Я вимагаю, аби закрили телеканал «НАШ». Я вимагаю, аби всі проросійські телеканали були закриті», — заявив чоловік.

До того ж активіст пригрозив скоїти самогубство, якщо його спробують зняти з вікна.

«Якщо сюди підійде хоч один поліцейський — я стрибну. Я заявляю, що якщо сюди хтось підійде хоча б на метр — я стрибну», — сказав він.

Окрім цього, чоловік закликав людей йти до проросійських телеканалів та блокувати їх.

Згодом затриманий повідомив, що вирішив піти на компроміс та зліз із вікна. Він вийшов до журналістів разом із заступником начальника столичної поліції — начальником кримінальної поліції Германом Приступою, який запевнив, що правоохоронці проведуть службову перевірку щодо двох посадовців управління.

«Начальник Шевченківського управління поліції, полковник поліції Галатенко Валентин та начальник превенції того ж управління, підполковник поліції Катруша Володимир, співробітники Шевченківського управління поліції, будуть відсторонені від виконання службових обов’язків до проведення службової перевірки. Далі, якщо в їхніх діях будуть ознаки неправомірних дій, будуть передані матеріали до ДБР», — сказав він.

Телеканал «НАШ» належить Євгенію Мураєву — колишньому народному депутату від «Опозиційного блоку» (раніше «Партія регіонів»).

  • 2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію санкції проти нардепа від ОПзЖ, близького соратника Медведчука — Тараса Козака, а також його телеканалів — «112 Україна», ZIK і NewsOne. Санкції щодо каналів передбачають анулювання ліцензій та заборону користуватися радіочастотним ресурсом України. Телеканали у спільній заяві назвали це політичним тиском і розправою. СБУ заявила, що надала РНБО обґрунтовані рекомендації для блокування каналів Медведчука.
  • Після введення санкцій канали поступово почали зникати на кабельному телебаченні. Водночас їхні акаунти в YouTube продовжують працювати, але Мінкультури звернеться до відеохостингу з проханням про блокування.
  • Зеленський заявив, що Україна підтримує свободу слова, але не тоді, коли пропаганду фінансує країна-агресор.
  • 3 лютого генеральний продюсер телеканалу «НАШ» Євген Дудник заявив, що йде зі своєї посади.
  • Національна рада з питань телебачення і радіомовлення періодично призначає на каналі перевірки через заяви, які звучать в ефірах. Зокрема, за останні два місяці на каналі призначили три перевірки — «НАШ» транслював заяви представника «ЛНР» та пресконференцію президента Росії Володимира Путіна.