ЦПК закликає США ввести санкції проти нардепа ОПзЖ Козака та дружини Медведчука — телеведучої Марченко

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Громадська організація «Центр протидії корупції» направила відкритого листа до Державного департаменту та Міністерства фінансів США з проханням застосувати санкції до соратника Віктора Медведчука — нардепа від «Опозиційної платформи – За життя» Тараса Козака та дружини Медведчука — телеведучої Оксани Марченко.

Про це повідомив глава ЦПК Віталій Шабунін у Facebook.

«Разом з колегами надіслали головам Держдепу та Мінфіну США відкритого листа, яким просимо розширити санкції по Медведчуку на його дружину та Козака. Саме через мережу зареєстрованих на них компаній Медведчук уникає руйнівних наслідків санкцій США персонально по ньому», — заявив Шабунін.

У листі ЦПК, який опублікували в Kyiv Post, нагадують, що США ввели санкції проти Медведчука у 2014 році. Проте відтоді, зазначають активісти, політик намагається всіляко обійти обмеження, проводячи свої фінансові операції через компанії, зареєстровані на ім’я його дружини Марченко або ж партнерів та довірених осіб, таких як Козак.

«Вважається, що у Козака немає незалежного бізнесу, але він володіє активами від імені Медведчука. Через Козака Медведчук контролює як мінімум три загальнонаціональні телеканали в Україні: «112 Україна», NewsOne і ZIK», — зазначають у листі. Тому активісти закликають розширити санкції проти Медведчука, включивши туди Марченко, Козака, а також підконтрольні їм компанії.

Зазначимо, раніше ЦПК звертався до США з проханням ввести санкції проти нардепа Олександра Дубінського. Про це повідомив сам депутат, заявивши, що позиватиметься до суду проти організації.

  • 2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію санкції проти нардепа від ОПзЖ, близького соратника Медведчука — Тараса Козака, а також його телеканалів — «112 Україна», ZIK і NewsOne. Санкції щодо каналів передбачають анулювання ліцензій та заборону користуватися радіочастотним ресурсом України. В Офісі президента заявили, що РНБО отримала від СБУ докази, що ці канали тривалий час фінансуються з Росії.