Оточення Лукашенка заробляє на контрабанді цигарок і квітів до Росії. Низка видань з обох країн пояснює, як це відбувається

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Оточення Лукашенка заробляє на контрабанді цигарок і квітів до Росії. Низка видань з обох країн пояснює, як це відбувається

S. H. / Flickr

Щороку Росія потерпає від мільярдних збитків через контрабанду товарів із Білорусі, але керівництво заплющує на це очі й дозволяє заробляти підприємцям, близьким до самопроголошеного президента Білорусі Олександра Лукашенка. Про це йдеться в спільному розслідуванні видань «Проект», «БелСат» і Naviny.by.

Тютюн

Торік у Росії безпрецедентно підвищили акцизи на тютюнові продукти, що означало зростання цін на цигарки на 20%. Після цього частка нелегальних цигарок зросла до 7%, при цьому більше половини всієї тютюнової контрабанди — з Білорусі.

Російські експерти називають головною лазівкою для контрабанди систему Митного союзу, оскільки за товарами, що в’їжджають до Росії, наглядають її сусіди. Тобто, проїхати з Росії до Білорусі й назад можна без зупинок і огляду машин, а різниця в податках на цигарки у Росії та її країнах-партнерах настільки велика, що провокує контрабанду.

Ціни на цигарки в Білорусі рівно вдвічі нижчі, ніж у Росії — там добре налагоджено виробництво тютюну, що в 2—3 рази перевищує національний попит. Контрабандні цигарки їдуть до Росії або в готовому вигляді, або «запчастинами», і збираються на місці. Продавці нелегальних цигарок припускають, що в схемі контрабанди з Білорусі беруть участь російські митники.

Одним із найбільш популярних способів доставки контрабанди з Білорусі до Росії є так званий «перерваний транзит» — білоруси заявляють, що везуть цигарки до Казахстану чи Вірменії, однак не доїжджають до цих країн і залишають товар росіянам. При цьому торгівля контрабандним тютюном у Росії схожа на торгівлю наркотиками — анонімно, через месенджери та соцмережі.

Росіяни можуть безпечно торгувати білоруськими цигарками, якщо оборот не перевищує 7 млн рублів — інакше доведеться виводити гроші з інтернет-гаманців на банківські рахунки, де їх одразу помітять. В той час як росіяни заробляють контрабандним тютюном на дешеві машини, білоруські компанії отримують з цього значно більший зиск.

Wikipedia / Homoatrox

Самопроголошений президент Білорусі Олександр Лукашенко особисто зацікавлений у налагодженій роботі тютюнових підприємств і всіляко їм сприяє. Зокрема, власник однієї з найбільших фабрик «Интер Тобакко» Олексій Олексін тісно пов’язаний з родиною Лукашенка і отримав від нього можливість продавати до 40% усіх цигарок Білорусі через державні крамниці «Табак» і свою мережу «Табакерка».

Також Олексін отримав право на імпорт і торгівлю іноземними цигарками, які також можуть потрапляти до Росії з огляду на те, що внутрішнє виробництво тютюну перевищує попит. До того ж Олексін через одну зі своїх компаній контролює переміщення всіх транзитних вантажів Білорусі, що подається як боротьба з контрабандою.

Квіти

Ще один спосіб доброго заробітку на Росії для оточення Лукашенка — це продаж квітів. Білорусь уже кілька років є найбільшим постачальником живих квітів до Росії — за останні п’ять років поставки збільшилися більш ніж у 100 разів і обігнали навіть нідерландські. Сьогодні кожна друга квітка, куплена в Росії, походить з Білорусі.

Лукашенко звільнив білоруських реекспортерів від сплати ПДВ при ввезенні товарів з-за кордону, а при поставках квітів до Росії, де ПДВ необхідно платити, вартість товару занижується в кілька разів. Таким чином Білорусь купує квіти по 36 центів за штуку, а продає їх до Росії за 12. Ця схема дозволяє економити на податках — на одній фурі до $200 тис. В результаті білоруські квіти на 20—30% дешевші за інші.

Російський квітковий бізнес скаржиться, що білоруські поставки вбивають їхній бізнес, оскільки в країні вже не будують нові теплиці та не інвестують у квіткові комбінати. Таким чином Росія втрачає до 8 млрд рублів на рік.

Аналогічно з контрабандним тютюном, основні покупці квітів у Росії — малі підприємства та окремі люди. З Білорусі квіти постачають такі компанії, як «Глобалкастом», «Логекс» і «Газ Венчуре», а також державна «Белтаможсервис». Усі вони тісно пов’язані з оточенням Лукашенка й послуговуються особливим заступництвом з боку режиму. Навіть у випадках розкриття контрабандних схем білоруських постачальників не карають.

Зокрема, співвласниця «Глобалкастом» Анна Пушкарьова пов’язана з Лукашенком через його помічника з особливих доручень Віктора Шеймана. Компанія «Логекс» Олександра Шакутіна також пов’язана з диктатором — бізнесмен був присутній на його таємній інавгурації в розпал протестів 2020 року. Торік ЄС наклав на Шакутіна санкції. «Газ Венчуре» пов’язаний з Лукашенком через перевізника «Бремино групп», що належить вже згаданому цигарковому магнату Олексіну.