ЦПК: Депутат Козак з 2014 року повʼязаний з бойовиками «Л/ДНР» через офшор

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Центр протидії корупції стверджує, що депутат від ОПзЖ Тарас Козак з 2014 року повʼязаний із бойовиками «ЛНР» і «ДНР», а також з поставками вугілля з окупованих Росією територій Донбасу.

Про це у блозі на «Українській правді» написала член правління ЦПК Дарʼя Каленюк.

Вона нагадала, що за офіційними даними, 16 грудня 2014 року ПАТ «Центренерго» уклало договір з компанією Arida Global Limited з Гонконгу на поставку вугілля з Південної Африки, але ЗМІ у 2016 році зʼясували, що Arida продавала контрабандне вугілля з окупованого Донбасу.

До укладення договору з «Центренерго» гонконгська Arida у 2013 році підписала договір на кредит у $8 мільйонів із кіпрською Hakail Limited. Цю компанію Козак вказує у своїх щорічних деклараціях з 2015 по 2019 рік. Він є бенефіціарним власником Hakail Limited.

Держреєстр Кіпру говорить про те, що Hakail Limited з 2012 року перебувала у власності офшорної компанії Козака Turul Investments Limited. Каленюк зазначає, що згідно з аудиторськими звітами, Arida за 2014 і 2015 рік отримала $7,4 мільйона кредитних коштів від кіпрського офшору Козака. При цьому офшор списав борг Arida.

Каленюк заявляє, що Arida у 2014—2015 роках отримувала безповоротні кредити від фірми Козака.