В Україні послаблять карантин, але повернуть «червоні» зони. Як це вплине на школи і чи зміниться графік канікул

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
В Україні послаблять карантин, але повернуть «червоні» зони. Як це вплине на школи і чи зміниться графік канікул

Кравс Євгеній / УНІАН

Прем’єр-міністр Денис Шмигаль анонсував послаблення карантину в Україні — уряд найближчими днями обіцяє ухвалити рішення про введення адаптивного карантину. Тоді всі регіони, як і було раніше, поділять за захворюваністю на «зелену», «жовту», «помаранчеву» і «червону» зони. Залежно від епідситуації, в регіоні може діяти або легкий карантин, або жорсткий.

Водночас, в уряді поки не вказали, як ці обмеження вплинуть, в тому числі, і на роботу навчальних закладів, і чи можуть призвести до перенесення весняних і літніх канікул. Наразі відповідно до правил адаптивного карантину, який діяв раніше, у «червоній» зоні забороняється відвідування навчальних закладів.

Коли МОН радить піти на канікули?

Ще влітку 2020-го Міністерство освіти і науки дало рекомендації щодо дат канікул навчального року 2020/2021. Щодо осінніх і зимових канікул 2021/2022, то точних дат іще немає — їх МОН оголосить перед початком нового навчального року.

Попередній план канікул:

  • весняні: з 22 березня до 28 березня включно;
  • літні: з 1 червня до 31 серпня включно;
  • осінні: (ймовірно, точних дат іще немає) з 26 жовтня по 1 листопада включно;
  • зимові 2021/2022: (ймовірно, точних дат іще немає) з 25 грудня по 10 січня.

Дати МОН не є остаточними, і школи можуть їх скоригувати на свій розсуд. Керівники закладів освіти відповідно до законів «Про освіту» і «Про повну загальну середню освіту» мають право самостійно організовувати освітній процес і визначати дати канікул, а в період карантину коригувати їх відповідно до епідситуації.

До прикладу, як це сталося під час зимових канікул через введений локдаун — тоді в одних регіонах школи продовжили канікули, а в інших дітей повернули на дистанційне навчання.

Зазначимо, навчальний рік в Україні розпочинається у День знань — 1 вересня, триває щонайменше 175 навчальних днів і закінчується не пізніше 1 липня наступного року. При цьому, тривалість канікул протягом навчального року не може бути менше 30 календарних днів.

Які зараз діють карантинні обмеження у навчальних закладах? Відповідно до карантину «помаранчевої» зони (діє з 25 січня після завершення локдауну), для навчальних закладів ввели ряд заборон, а саме:

  • відвідувати заклади освіти у випадку, коли на самоізоляції через контакт з хворими на коронавірус перебувають понад 50% учнів/студентів і персоналу закладу;
  • відвідувати заклади освіти групами кількістю понад 20 осіб, крім закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної та спеціалізованої мистецької освіти;
  • проводити в закладах освіти масові заходи (вистави, свята, концерти) за участю більш ніж однієї групи/класу та за присутності глядачів.