Секретар РНБО Данілов: Санкції проти каналів Медведчука мають стовідсоткову основу, частина документів — секретні

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Секретар РНБО Данілов: Санкції проти каналів Медведчука мають стовідсоткову основу, частина документів — секретні

Юлія Вебер / «Бабель»

Рішення про запровадження санкцій проти телеканалів з пулу Віктора Медведчука мають стовідсоткову основу й повну законність. Про це секретар Ради нацбезпеки Олексій Данілов заявив на брифінгу.

За його словами, відповідне рішення ухвалили на законних підставах і дотримались усіх процедур.

«Є розуміння інформаційного тероризму, який ми не можемо допустити», — наголосив секретар РНБО.

Підставою для рішення була постанова Верховної Ради від 2018 року та звернення СБУ з відповідними документами. Відповідно до закону про санкції, є п’ять інституцій, які можуть робити подання апарату РНБО для ухвалення санкцій: президент, Верховна Рада, Кабінет міністрів, СБУ, Національний банк.

Проте Данілов не став розкривати деталі інформації від СБУ, яка стала підставою для санкцій.

«Частина цих документів є секретними», — пояснив він.

У голосуванні за санкції взяли участь 18 з 19 членів РНБО, 17 виступили за, одна людина утрималась — голова Верховної Ради Дмитро Разумков. Не голосував міністр оборони Андрій Таран — він перебуває у відрядженні в Індії.

Секретар РНБО наголосив, якщо телеканали хочуть оскаржувати ситуацію в суді — вони мають на це право.

Перед цим заступник глави Офісу президента Ігор Жовква заявив, що РНБО отримала від СБУ докази, що телеканали «112 Україна», ZIK і NewsOne тривалий час фінансуються з Росії. Саме це й стало підставою для введення проти них санкцій.

Нагадаємо, 2 лютого президент Володимир Зеленський ввів у дію санкції проти нардепа від ОПзЖ, близького соратника Медведчука — Тараса Козака, а також його телеканалів — 112, ZIK і NewsOne. Санкції щодо каналів передбачають анулювання ліцензій та заборону користуватися радіочастотним ресурсом України. Телеканали у спільній заяві назвали це політичним тиском і розправою.

Після введення санкцій канали поступово почали зникати на кабельному телебаченні. Водночас їхні акаунти в YouTube продовжують працювати, але Мінкульт звернеться до відеохостингу з проханням про блокування.