Телеканал ATR знову не отримав державного фінансування. Керівництво кримськотатарського мовника заявляє про умисні перепони

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Телеканал ATR знову не отримав державного фінансування. Керівництво кримськотатарського мовника заявляє про умисні перепони

Телеканал ATR / Facebook

Керівництво кримськотатарського телеканалу ATR заявило, що знову не може отримати фінансування з державного бюджету. За словами гендиректора і власника Ленура Іслямова, українська влада шукає шляхи, аби не давати коштів мовнику, який після окупації Криму переїхав до Києва.

Як повідомляє ATR, державне фінансування не вдалося отримати через розпорядження Міністерства реінтеграції окупованих територій.

За словами власника телеканалу, міністр Олексій Резніков змінив призначення коштів, які ATR мав отримати як пряму підтримку, і тепер для їх отримання доведеться брати участь у тендері, на розробку якого знадобиться щонайменше пів року.

«Ні самого тендера, ні тим паче його умов не існує. Невідомі ні час, коли він відбудеться, ні навіть конкуренти ATR», — повідомляє телеканал.

Гендиректор і власник кримськотатарського телеканалу ATR Ленур Іслямов.

Nikolai Polozov / Facebook

На переконання керівництва кримськотатарського мовника, «влада шукає шляхи, як зробити так, щоб голос Криму перестав лунати в українському ефірі». За словами Іслямова, це «пряма дискримінація кримських татар».

«Ми стоїмо поза конкурсами, ми — телеканал корінного народу, тому коли нам говорять, що ви в чергу станьте і таких, як ви, багато, це означає, що нас позбавляють політичного статусу», — заявив він.

Після переїзду до Києва телеканал почав отримувати допомогу з бюджету, але у другій половині 2019 року недоотримав 15 мільйонів гривень, у звʼязку з чим опинився на межі закриття. Новий уряд обіцяв відновити допомогу, але станом на лютий 2021 року ATR не отримав грошей і заявив про борг у понад 300 тисяч гривень.

Як повідомляє Мінреінтеграції, у 2021 році для телеканалів, що здійснюють мовлення на окуповані території, передбачено близько 50 мільйонів гривень державної допомоги, але через збільшення числа претендентів на грошову підтримку та для досягнення прозорості фінансування потрібне вдосконалення механізму. Таким чином, мовники мають отримувати бюджетні кошти на конкурентних засадах.

«На програму мовлення на ТОТ (тимчасово окупованих територіях) ми отримали у 2,5 раза менше ресурсів, ніж пропонувалося на розгляд Верховній Раді на основі пропозицій мовників та оцінки реальних потреб. І ці кошти не призначені конкретному мовнику. Ми розуміємо важливість підтримки, зокрема, каналу ATR... Зараз ми працюємо, щоб якомога швидше запустити прозорий механізм використання коштів», — йдеться в заяві міністерства.