Блокування каналів Медведчука: Порошенко застеріг від тиску на проукраїнські канали і пояснив, чому сам не ввів санкції

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Блокування каналів Медведчука: Порошенко застеріг від тиску на проукраїнські канали і пояснив, чому сам не ввів санкції

Лазаренко Микола / УНІАН

Пʼятий президент Петро Порошенко застеріг українську владу від використання прецеденту з блокування телеканалів «112 Україна», NewOne і ZIK.

Про це йдеться у офіційному Telegram-каналі політика.

Порошенко заявив, що його партія «Європейська солідарність» підтримує рішення про санкції. «Сподіваємося, що свою політичну позицію влада підкріпить солідним правовим обґрунтуванням, яке очевидно знадобиться в судах, щоб захистити рішення і забезпечити його втілення в життя. Але для цього треба відсторонити всю проросійську команду Портнова, всіх цих татарових, смірнових, бабікових та іже з ними, які окопалися в офісі Зеленського і незаконно тиснуть на суди та правоохоронні органи», — заявив експрезидент.

Він також додав, що «ЄС» застерігає владу від тиску на українські патріотичні телеканали, бо розуміє, що прецедент з медіа Медведчука цікавить владу «не лише в контексті боротьби з російською пропагандою, але й з точки зору боротьби з будь-якою критикою на адресу Зеленського».

Разом з тим, Порошенко пояснив, чому свого часу сам не запровадив санкцій проти цих телеканалів.

«У жовтні 2018 року саме наша команда ініціювала і ухвалила постанову про обмежувальні заходи щодо проросійських українських телеканалів. Єдина причина, з якої постанова не була реалізована тоді, полягає в тому, що вона наклалася на початок виборчої кампанії. Закриття каналів під час виборів створило би фундаментальну проблему з їх визнанням як чесних та прозорих. Ми відклали це на поствиборчий період», — підкреслив лідер «ЄС».

Також експрезидент звернув увагу, що рішення РНБО не стосується каналу «Наш», де, за його словами, «російські пропагандисти атакують українську армію і вимагають притягнення до відповідальності наших воїнів».

  • 2 лютого президент Володимир Зеленський увів у дію санкції проти телеканалів 112, ZIK і NewsOne. Вони передбачають анулювання ліцензій та заборону користуватись радіочастотним ресурсом України.
  • Після запровадження санкцій канали поступово почали зникати на кабельному телебаченні та вийшли у спецефір. Пізніше вони випустили заяву, в якій назвали санкції «політичною розправою» і закликали Зеленського займатися справами.
  • Фракція «Опозиційна платформа — За життя» має намір ініціювати імпічмент президента Володимира Зеленського через санкції проти зазначених телеканалів.