Телеканали 112, NewsOne та ZIK виступили із спільною заявою й закликали Зеленського «займатись справою»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Телеканали 112, NewsOne та ZIK виступили із спільною заявою й закликали Зеленського «займатись справою»

Ратинський В'ячеслав / УНІАН

Телеканали 112, NewsOne та ZIK, проти яких 2 лютого президент Володимир Зеленський увів санкції, заявили, що розцінюють це як «політичну розправу».

Про це йдеться у їхній спільній заяві.

«Ми розцінюємо це рішення РНБО та президента Зеленського як політичну розправу над невгодними ЗМІ. Ми вважаємо, що влада, у якої немає ні найменшого приводу говорити про успіхи, залишає в ефірі тільки зручні канали, які будуть брехати народу України про «небачені раніше успіхи», — заявили телеканали.

Телеканали заявили, що мають намір боротися «за своє право мовити для українців, доносити правду до громадян і бути в ефірі».

Журналісти звернулись до президента Володимира Зеленського: «Якщо ви закриєте невгодні телеканали, ситуація в країні від цього не покращиться, цифри в платіжках за газ не знизяться, вакцинування від коронавірусу не почнеться, безчинства радикалів не припиняться. Тому займіться справою, а не тим, чим ви займаєтеся».

Після запровадження санкції телеканали почали зникати з кабельного телебачення й розпочали на YouTube спецефір.

Власник цих телеканалів Тарас Козак також назвав санкції політичною розправою з боку президента.

«Це не дивно, адже телеканал «112 Україна» показує ту Україну, в якій ми живемо: Україну із захмарними платіжками, надмасштабною корупцією, розпродану за копійки іноземцям. [...] Але це не подобається Зеленському і його західним кураторам — послам країн «Великої сімки», які поводяться із президентом України, як із хлопчиком на побігеньках, нарізаючи йому завдання», — заявив Козак.

Голова Національної спілки журналістів України Сергій Томіленко назвав «наступом на свободу слова» позбавлення без суду доступу до телеканалів. Він додав, що Національна спілка журналістів України інформуватиме про «надзвичайну ситуацію» Міжнародну федерацію журналістів, Європейську федерацію журналістів й Офіс ОБСЄ з питань свободи медіа.

Нагадаємо, 2 лютого президент Володимир Зеленський увів у дію санкції проти телеканалів 112, ZIK та NewsOne. Вони передбачають анулювання ліцензії та заборону користуватись радіочастотним ресурсом України.

Після запровадження санкції канали поступово почали зникати на кабельному телебаченні.