Handelsblatt: США хочуть мати можливість відключити «Північний потік — 2», якщо Росія тиснутиме на Україну через газ

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Handelsblatt: США хочуть мати можливість відключити «Північний потік — 2», якщо Росія тиснутиме на Україну через газ

Nord Stream 2 / Aксель Шмидт

США хочуть отримати можливість відключити російський газопровід «Північний потік — 2», якщо Росія буде тиснути на Україну та її газотранспортну систему.

Про це пише німецьке економічне видання Handelsblatt з посиланням на власні джерела у Вашингтоні.

Такі умови США висунули Німеччині для скасування санкцій проти газопроводу. Однак для цього Штати хочуть мати механізм відключати газопровід, якщо «Москва спробує натиснути на Україну обмеженням поставок газу».

Також розглядається ще одна ідея: зобов’язати Німеччину допомогти Україні розширити та модернізувати газотранспортну систему, що дозволило б їй стати більш конкурентною на ринку.

«Німці повинні запропонувати на переговорах пакетне рішення. Інакше нам не вдасться розібратися з темою «Північного потоку — 2», — зазначив один з американських чиновників.

Окремо Штати розглядають і можливість переглянути транзитний контракт між Україною та Росією. Дотримання всіх цих умов можуть призвести до скасування американських санкцій проти цього газопроводу.

  • На початку січня норвезька компанія DNV GL, яка мала сертифікувати газопровід після завершення будівництва, відмовилася надавати свої послуги через нові санкції США. Після цього німецькі екологи домоглися припинення будівництва «Північного потоку — 2».
  • 19 січня російський «Газпром» уперше визнав, що проєкт газопроводу «Північний потік — 2» може бути припинений або згорнутий через політичний тиск.
  • Якщо трубопровід добудують, Росія отримає можливість постачати свій газ до Європи, не користуючись послугами української газотранспортної системи. Це призведе до втрати Україною доходів від транзиту газу, що становлять кілька мільярдів доларів на рік.