Рада підтримала законопроєкт про відбір суддів Вищою радою правосуддя. Правники розкритикували документ

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Рада підтримала законопроєкт про відбір суддів Вищою радою правосуддя. Правники розкритикували документ

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Верховна Рада ухвалила за основу законопроєкт, який передбачає, що проводити конкурси в місцеві суди замість розформованої нині Вищої кваліфікаційної комісії суддів (ВККС) буде Вища рада правосуддя (ВРП).

Відповідне рішення 2 лютого підтримав 251 нардеп.

За словами ініціаторів проєкту закону, йдеться про унормування порядку тимчасової передачі до ВРП повноважень ВККС стосовно проведення та завершення спеціальної перевірки, проведення та визначення результатів конкурсів для кандидатів, які відповідають визначеним вимогам.

До того ж ВРП отримає повноваження завершити конкурси, оголошені Вищою кваліфікаційною комісією суддів 5 серпня 2019 року на посаду судді місцевого суду. Йдеться про суддів, які пройшли всі процедури відбору, але набрали менше 75% максимально можливого балу кваліфікаційного іспиту.

Водночас експерти вже неодноразово критикували цей законопроєкт, запевняючи, що він спрямований не на подолання кадрової кризи в судовій системі та забезпечення стабільності її роботи, а навпаки дасть змогу призначати на посади «ручних» суддів.

Так, у громадській організації «Фундація DEJURE» заявили, що у разі, якщо законопроєкт підтримають у другому читанні, до місцевих судів потраплять «сотні нових Вовків та Кицюків».

«Верховна Рада мала півтора року, щоб запустити доброчесну Вищу кваліфкомісію суддів та завершити конкурси в суди. Але депутати затягнули рішення, щоб віддати призначення суддів неочищеній ВРП, яка захищає фігурантів плівок Вовка, суддів Майдану та інших негідників у мантіях», — наголосили правозахисники.

Окрім цього, однією з вимог отримання Україною кредиту Міжнародного валютного фонду є забезпечення доброчесності Вищої ради правосуддя та зміна конкурсної процедури добору членів ВРП. А пункт про створення ВККС включено до тексту меморандуму Євросоюзу з Україною.