Втручання у вибори в США: Зеленський хоче позбавити мандатів та судити причетних депутатів

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:
Втручання у вибори в США: Зеленський хоче позбавити мандатів та судити причетних депутатів

Соколовська Інна / УНІАН

Президент України Володимир Зеленський запевнив, що депутати Верховної Ради, які сприяли російському втручанню у президентські вибори в США, постануть перед судом.

Про це він заявив у інтервʼю Axios на HBO.

«Я хочу, щоб була заведена кримінальна справа щодо цього. Я починав про це говорити, як з кабінету Порошенка був [здійснений] запис розмови з президентом Байденом, який тоді був віцепрезидентом, як ця розмова була записана, ким вона була записана, кому вона була передана чи продана — цим усім займаються правоохоронні органи. Вже є напрацювання, і скоро будуть результати. Але я дуже хочу, щоб у цьому списку, як і в санкційному списку, були всі прізвища. Депутатами якої партії вони б не були», — наголосив Зеленський.

Також президент зазначив, що жодна партія не повинна відповідати за ту чи іншу особу.

«[Потрібно] порушувати питання позбавлення мандатів, виходу з партії. Але ми повинні мати весь список — навіть тих, хто обіймав дуже високі посади до мого президентства. Всі, хто втручалися у вибори в Сполучених Штатах, якщо так було, повинні відповідати згідно із законодавством», — додав він.

Окрім цього, Зеленський запевнив, що Україна готова допомагати федеральному слідству США у розслідуванні зв’язків адвоката експрезидента Трампа Рудольфа Джуліані з російськими агентами в Україні, «тому що для нас самих це дуже важливо».

  • 11 січня Міністерство фінансів США запровадило санкції проти семи людей та чотирьох організацій за втручання в американські вибори. Крім Дубінського, у список потрапили експрокурор Офісу генпрокурора Костянтин Кулик, екснардеп Олександр Онищенко, політолог Андрій Теліженко, помічники нардепа Андрія Деркача Дмитро Ковальчук і Антон Симоненко, а також медіаменеджер Петро Журавель.
  • Санкції проти зазначених осіб запровадили через так звані «плівки Деркача» про нібито втручання Джо Байдена у внутрішні справи України. Вашингтон називає нардепа Андрія Деркача «російським агентом». Проти нього санкції запровадили раніше. У Кремлі тоді на це відреагували, назвавши «дурницею» причетність Деркача до спецслужб.
  • Дубінський має намір подати позов проти керівників «Центру протидії корупції» Віталія Шабуніна та Дарини Каленюк — він звинувачує їх у державній зраді через звернення до Міністерства фінансів США із закликом запровадити проти нього санкції.
  • 25 січня на засіданні фракції «Слуга народу» Дубінський виступив з поясненнями, за що на нього наклали санкції, і знову звинуватив у наклепі «Центр протидії корупції», а також свою колегу по фракції Анастасію Радіну. Президент Зеленський закликав Дубінського добровільно піти з фракції, на що той відповів відмовою. Наступного дня Дубінський заявив, що хоче особисто поспілкуватися із Зеленським про введені проти нього санкції.
  • Уже 27 січня у фракції почали збирати підписи за виключення Дубінського. Також голосування проводили в партійному додатку — тоді його виключення підтримали щонайменше 100 депутатів.