Зеленський не вважає Китай серйозною загрозою. Але не дозволить ані йому, ані іншій країні придбати акції «Мотор Січі»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Зеленський не вважає Китай серйозною загрозою. Але не дозволить ані йому, ані іншій країні придбати акції «Мотор Січі»

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Президент Володимир Зеленський заявив, що не вважає Китай серйозною геополітичною загрозою. Однак водночас наголосив, що за його президентства контрольний пакет акцій українського підприємства «Мотор Січ» залишиться в Україні.

Про це він сказав в інтервʼю Axios на HBO.

На запитання про те, чи є Китай найбільшою геополітичною загрозою, Зеленський сказав: «Я не можу з цим погодитися, оскільки в Україні ми цього не відчуваємо».

«Між Китаєм і США справді триває свого роду холодна війна. Ми знаємо, що бізнес США представлений в Україні, але й китайський бізнес теж представлений. Я вважаю, що незалежно від нації, національності, якщо люди, бізнес, якась конкретна держава ставляться до вас із повагою, поважаючи ваш народ і кордони, вони можуть бути присутніми у вашій країні», — сказав Зеленський.

Водночас він заявив, що не дозволить Китаю або будь-якій іншій країні придбати контрольний пакет акцій «Мотор Січ». «Ніколи. Не при мені. Я тут не на все життя. Але за мого президентства точно ні», — наголосив президент.

Нагадаємо, 29 січня Зеленський ввів санкції проти китайських інвесторів «Мотор Січі». Санкції ввели на три роки. Серед введених обмежень — блокування активів, обмеження торгових операцій та запобігання виведенню капіталу за межі України.

  • «Мотор Січ» — один з найбільших світових виробників двигунів для авіаційної техніки, а також промислових газотурбінних установок. Розташований в Запоріжжі. Продукція підприємства постачається в понад 100 країн світу.
  • У грудні 2019 року президент компанії «Мотор Січ» Вʼячеслав Богуслаєв підтвердив продаж акцій підприємства китайським компаніям Skyrizon Aircraft Holdings і Xinwei Technology.
  • 6 серпня Зеленський доручив уряду та РНБО перевірити, чи відповідає продаж національним інтересам — начебто китайські інвестори придбали ці акції без дозволу Антимонопольного комітету. Наступного дня український партнер китайських компаній, харківський бізнесмен Олександр Ярославський заявив, що прокуратура повторно заарештувала акції «Мотор Січі», і попросив Зеленського втрутитись, інакше китайські інвестори можуть подати багатомільйонні позови в міжнародні суди.
  • Загалом Антимонопольний комітет відхилив уже три заявки Ярославського та китайської компанії на купівлю «Мотор Січі».