Делегація ВООЗ відвідала ринок морепродуктів в Ухані, звідки (як вважається) почався спалах коронавірусу

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Делегація ВООЗ відвідала ринок морепродуктів в Ухані, звідки (як вважається) почався спалах коронавірусу

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Делегація Всесвітньої організації охорони здоровʼя (ВООЗ) у неділю, 31 січня, відвідала ринок «Хуанань» в Ухані, звідки, як вважається, почався спалах COVID-19. Про це повідомляє Reuters.

Група прибула на ринок в умовах посиленої охорони — навколо ринку встановили додаткові барикади. Експерти не відповідали на запитання журналістів.

«Сьогодні ще одні важливі відвідини ринку морських продуктів «Хуанань» — місця, з яким асоціюється велика кількість випадків [зараження], про які раніше повідомлялося», — написав член делегації Пітер Дашак у Twitter. Він наголосив, що для експертів «дуже інформативно побачити схему ринку та поспілкуватися з персоналом».

Повний маршрут експертів не оголосили, і журналістів, які висвітлюють візит, тримають на відстані від членів групи. Після виходу з двотижневого карантину команда з ВООЗ 28 січня відвідала лікарні і ринки, а також виставку, присвячену битві Уханю з вірусом.

Ринок закрили 31 грудня 2019 року. Наразі доступ до нього обмежили й тепер він як орієнтир у місті. До цього там продавали мʼясо, морепродукти та овочі.

  • Вважається, що новий коронавірус уперше зʼявився на гуртовому ринку в місті Ухань у кінці 2019 року. Журналісти назвали першу людину з підтвердженим коронавірусом — це жінка, яка продавала креветки на ринку морепродуктів «Хуанань». 23 січня 2020 року Ухань став першим у світі містом, яке повністю ізолювали через спалах коронавірусу.
  • CNN нещодавно оприлюднила розслідування, що ґрунтується на внутрішніх документах Центру з контролю та профілактики захворювань провінції Хубей, де й почався спалах коронавірусу. Там зазначається, що спершу Китай суттєво применшував кількість хворих і померлих, повільно тестував людей та здебільшого ігнорував безсимптомні випадки.