The New York Times оприлюднила глобальну статистику про вакцинацію від COVID-19. Лідирує Ізраїль, а між континентами разючий розрив

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
The New York Times оприлюднила глобальну статистику про вакцинацію від COVID-19. Лідирує Ізраїль, а між континентами разючий розрив

Tim Reckmann / Flickr

Хоч вакцинація від коронавірусу ще тільки набирає обертів, людям вже ввели 84,9 мільйона доз препарату — це відповідає 1,1 дози на кожні 100 осіб. Проте різниця у програмах вакцинації помітна як на рівні країн, так і на рівні континентів. Наприклад, найбільшу кількість населення вакцинували в Ізраїлі (якщо порівнювати країни) і в Північній Америці (якщо порівнювати континенти). Оскільки в Україні вакцинація ще не почалась, її у цьому списку немає.

Газета The New York Times проаналізувала дані з урядових джерел, які зібрав проєкт Our World in Data Оксфордського університету.

Ізраїль вакцинує своє населення швидше, ніж будь-яка інша країна: на кожні 100 осіб вводиться 48,9 дози. Арабські Емірати на другому місці — у них цей показник 29,8; на третьому — Сейшельські острови із 26,4.

Європейський Союз пізно почав свою кампанію зі щеплення, оскільки пізніше за США схвалив вакцини Pfizer-BioNTech і Moderna. Подальшим зусиллям на початковому етапі заважали інші проблеми: Іспанії бракувало медсестер, а Італії, Греції та іншим країнам — голок.

Європейські країни наразі значно відстають у вакцинації як від США, так і від Великої Британії.

The New York Times

Між континентами теж існує разючий розрив. Програми вакцинації в Африці ще не запустили, а в Північній Америці вже ввели 4,7 дози на кожні 100 осіб. Менш багаті країни покладаються на угоду про спільне використання вакцин під назвою Covax (Україна серед них). У рамках цієї угоди загалом країнам виділять два мільярди доз до кінця року.

The New York Times

Загалом у світі зараз використовують 8 вакцин від коронавірусу. У 49 країнах використовують препарат від Pfizer і BioNTech — його ефективність 95%. Усі вакцини, які зараз використовуються, вимагають двох доз для повної імунізації пацієнта. Проте американська фармацевтична компанія Johnson & Johnson заявила, що вистачить й однієї дози її препарату(ефективність 66%), який ще не схвалив жодний регулятор світу, оскільки його випробування щойно завершились.