Підземний бункер на 16 поверхів і дві аквадискотеки. Російські ЗМІ оприлюднили нові деталі про «палац Путіна»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Підземний бункер на 16 поверхів і дві аквадискотеки. Російські ЗМІ оприлюднили нові деталі про «палац Путіна»

Пресслужба президента російської федерації

Журналісти російського видання Meduza поспілкувалися з будівельниками «палацу» президента Росії Володимира Путіна, про який у своєму розслідуванні розповів опозиціонер Олексій Навальний, та дізналися нові деталі. Насправді маєток ще масштабніший і йде вниз на цілих 16 поверхів, а на самій території «палацу» є дві аквадискотеки — ще одна в «Діминій дачі».

Як зʼясували журналісти, Путін рідко відвідує свою резиденцію — там він бував як мінімум чотири рази. Але щоразу до його візиту готуються дуже ретельно: службу експлуатації маєтку можуть підняти серед ночі, щоб перекласти газон, а під час прогулянки Путіна маєтком на територію не допускають абсолютно нікого.

Сам палац ще масштабніший, ніж йшлося у фільмі ФБК — він має донизу цілих 16 поверхів і цілком пронизує мис Ідокопас, на якому стоїть. Вестибюль ліфта, на якому можна спуститися під землю, розташований в декількох десятках метрів від головного будинку — на випадок евакуації. Саме зведення шахти, як дізналися журналісти, обійшлося приблизно в три мільярди рублів. Таких бункерів мало бути два, але від другого замовник відмовився після економічної кризи 2008 року.

Аквадискотека, яку побудували компанії, що часто виконують замовлення для Управління справами президента, — не одна. Такий же світломузичний фонтан звели і в іншому місці резиденції, на території шато в селищі Дивноморське. Журналісти зазначають, що власника шато ще потрібно встановити, але цю будівлю називають «Діминою дачею», а збудували її в роки президентства Дмитра Медведєва.

Meduza також звертає увагу на компанії, які брали участь у будівництві палацу. Видання нарахувало як мінімум вісім фірм, які писали про свою роботу на обʼєкті. Так, за даними однієї з таких фірм, вдалося дізнатися, що загальна площа всіх будівель резиденції — 40 тисяч квадратних метрів.

Повністю керує будівництвом Федеральна служба охорони (ФСО). Саме співробітники цієї спецслужби відповідають за дисципліну на обʼєкті, водять президента по резиденції під час його візитів і передають підрядникам доручення замовника.

Імена співробітників ФСО збереглися на кресленнях, що опинилися в розпорядженні журналістів. В одному з них згадується полковник Кузнєцов, який, за даними ЗМІ, під час роботи на будівництві також керував однією з військових частин, яка й виступала замовником будівництва палацу.

29 січня не лише Meduza оприлюднила нові деталі про палац — журналісти Telegram-каналу Mash змогли потрапити всередину маєтку. Усередині будівлі — суцільний бетон, триває активний ремонт, тоді як зовні вона вже готова. Журналіст побував у вже відомих кальянній, театрі, а також на складі грязей та аквадискотеці. За словами робітників, на місці складу грязей мають бути душові, оскільки він розташований біля басейну.

«Палац для Путіна»

Після арешту Олексія Навального його «Фонд боротьби з корупцією» (ФБК) оприлюднив фільм-розслідування «Палац для Путіна». У ньому розповідається, що у Краснодарському краї, у Геленджику розташований палац для російського президента. Його площа становить понад 17 тисяч квадратних метрів. Загальні ж володіння Путіна в цьому районі (зокрема, велика кількість виноградників і власний винний завод) можна порівняти з територією 39 князівств Монако.

Палац побудували таким чином, щоб до нього не можна було дістатися ні землею, ні морем, ні повітрям. Як зʼясувалося, під палацом розташований підземний бункер, також на території є оранжерея на 2 500 квадратних метрів, амфітеатр і 80-метровий міст через яр, що веде до чайного будиночка. А в горі є спеціальний тунель, що дозволяє вийти до моря.

За даними ФБК, будівництво фінансували державні та приватні компанії, повʼязані з друзями Путіна, через корупційні схеми. Його вартість оцінюють у 100 мільярдів рублів (понад $13,5 мільярда).

Водночас, Путін, коментуючи розслідування, заявив, що палац йому «ніколи не належав». При цьому він сказав, що знає «декого» з тих, хто згадується у розслідуванні, але їхніх прізвищ не назвав. Водночас, його речник повідомив, що власником палацу є «один або кілька підприємців». Але їхні імена не назвуть.