Офіс генпрокурора повідомив Януковичу про підозру в держзраді через «Харківські угоди»

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Офіс генпрокурора повідомив Януковичу про підозру в держзраді через «Харківські угоди»

Sefa Karacan / Anadolu Agency / Getty Images

Експрезиденту України Віктору Януковичу повідомили про підозру в державній зраді (ч. 1 ст. 111 КК України) — через підписання «Харківських угод» на користь Росії. Янукович начебто надав тоді ще президенту РФ Дмитру Медведєву допомогу у проведенні підривної діяльності проти України.

Про це повідомляє пресслужба Офісу генпрокурора.

Слідчі встановили, що 21 квітня 2010 року в Харкові Янукович підписав з Медведєвим угоду про продовження на 25 років перебування Чорноморського флоту Російської Федерації в Севастополі. Україна на це погодилась в обмін на зменшення ціни російського газу (знижка у вигляді анулювання митних зборів). При цьому угода фактично не надавала жодного зниження ціни на газ. Перед підписанням документів Росія навмисне двічі підвищила ціну для України: станом на кінець 2008 року вартість газу становила $179,5 за тисячу кубометрів, тоді як на кінець 2010 року — $352,33.

У Генпрокуратурі наголошують, що Росія спочатку штучно створювала та накопичувала борг України за поставку природного газу, а потім в його погашення фактично безоплатно розташовувала свій флот на території України. Як результат через ці «Харківські угоди» збільшилась кількість військових Росії на території України, хоча треба було зменшувати їх кількість і взагалі виводити із Севастополя.

Надалі ці військові Чорноморського флоту разом з іншими російськими військовими вторглися на територію Криму, що призвело до окупації півострова, яка триває з 20 лютого 2014 року. Унаслідок захоплення обʼєктів держвласності Україна зазнала збитків на 1 трильйон 80 мільярдів 352 мільйони гривень.

  • У 2015 році Верховна Рада позбавила Віктора Януковича звання президента України.
  • 24 січня 2019 року Оболонський районний суд Києва засудив Януковича до 13 років вʼязниці. Його визнали винним у державній зраді та пособництві у веденні агресивної війни.