На Reddit вирішили провчити фінансистів і скупили акції кволої компанії GameStop. Вони злетіли в ціні на тисячі відсотків

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
На Reddit вирішили провчити фінансистів і скупили акції кволої компанії GameStop. Вони злетіли в ціні на тисячі відсотків

Michael Rivera / Wikipedia

Найбільша мережа торгівлі відеоіграми GameStop переживала в останні роки не найкращі часи. Біржова вартість акцій падала, але зненацька злетіла на фантастичні 8 000%, а фінансисти, що заробляли на здешевшанні компанії, понесли мільярдні збитки. І це не пов’язано ані з діяльністю мережі крамниць, ані з ринком відеоігор.

Про дивну історію раптового подорожчання акцій звичайного роздрібного торговця іграми пише Business Insider.

На початку 2019 року біржова вартість акцій мережі GameStop впала з $16 до $4. Навіть протягом пандемічного 2020 року, коли індустрія відеоігор збільшила прибутки, вартість GameStop залишалася низькою — компанія торгувала іграми на дисках.

Але після того, як скуповувати акції кволої торгової мережі почали відомі фінансисти Макл Баррі та Раян Коен, справи GameStop пішли вгору. До кінця року вартість акцій продавця ігор побила попередній рекорд, і врешті у січні 2021 злетіла до $140.

Вже 27 січня вартість акцій складала фантастичні $325. Причина такого несподіваного подорожчання ніяк не пов’язана з рішеннями керівництва GameStop або розвитком індустрії відеоігор — вона полягає в подіях, що розгорнулися на одному з форумів Reddit, де обговорюють біржові операції.

Фактично біржову вартість акцій GameStop підняли два мільйони користувачів форуму Wall Street Bets. Вони почали скуповувати акції, щоб «покарати» шортселлерів — біржових гравців, які заробляють на падінні акцій. Ціна паперів GameStop почала зростати. Вже 26 січня її акції обійшли Tesla, Apple, Microsoft і Amazon.

В результаті шортселлери сумарно втратили майже $5 млрд.

Ще вранці 27 лютого, коли акції коштували $225, учасники форуму закликали купувати ще, аби їх вартість досягла $1 000. Також закликали не продавати придбані акції й тримати їх до тих пір, поки вони не зростуть до $5 000.

«Звучить наче мем, але це не так. Тримайтеся міцно і змусьте батька Маска гордитися!» — писав один з користувачів, згадуючи голову компаній Tesla та SpaceX, який у свій час страждав через дії шортселлерів.

Головна тема обговорень на Wall Street Bets — це колективна сила, якої виявилося достатньо, що протистояти фондам і аналітикам, які пророкували, що вартість GameStop ніколи не досягне висот.

«Усім великим довбаним гедж-фондам, що нас дивляться — це послання від нас, ми нахрін володіємо вами, ідіть до біса», — писав інший користувач.

Однак фантастичне подорожчання акцій GameStop не дає гарантій, що така ціна протримається довго або хоча б відображатиме реальну вартість компанії. Торговець відеоіграми зазнавав збитків через нездатність конкурувати з онлайн-торгівлею, оскільки все більше ігор купують саме в інтернеті — фізичні носії відходять у минуле.

Ніхто не знає справжніх цілей фінансистів, які розпочали кампанію на Reddit, але відомо, що Коен отримав посаду в керівництві GameStop — наразі воно дуже здивоване ходом справ.

Як пише Fоrbes, торік Коен скупив 9 млн акцій GameStop на 76 млн доларів і в результаті став мільярдером.

Судячи з усього, спільнота Wall Street Bets планує повторити свій успіх. The Verge повідомляє, що акції мережі кінотеатрів AMC, що балансує на межі банкрутства, також почали зростати. Те ж саме відбувається з акціями Nokia, BlackBerry та інших компаній.