Польща знову протестує через обмеження на аборти. Активісти вважають це наступом на права жінок

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

Після того як Конституційний трибунал Польщі повернув майже повну заборону абортів у країні, у низці міст спалахнули багатотисячні протести. Сьогодні виступи громадян мають посилитися, повідомляє Gazeta Wyborcza.

Трибунал ухвалив обмеження на переривання вагітності ще в жовтні 2020 року, але уряд після спалаху масових протестів відкликав рішення до публікації повного обґрунтування. 27 січня трибунал опублікував остаточне рішення, за яким аборт дозволено робити лише в разі загрози життю і здоровʼю матері або якщо вагітність наступила внаслідок інцесту чи зґвалтування.

Невдоволені цим рішенням поляки переконані, що у країні й без того катастрофічна ситуація із сексуальною освітою та доступом до екстрених контрацептивів, тому рішення трибуналу лише ускладнить життя жінкам. Протести спалахнули вчора ввечері по всій країні та триватимуть щонайменше до кінця тижня.

У місті Катовіце невдоволені рішенням трибуналу про фактичну заборону абортів планують зібратися в соборі Христа Царя під гаслом «Це рішення незаконне». Також планують марш «Свобода, рівність, аборти за вимогою!» у Познані. На переконання організаторів, уряд руками корумпованого трибуналу здійснив замах на свободу всіх «людей з маткою».

«Нам набридли хлопці в сутанах і костюмах, які розповідають нам, як жити, і складають варварські закони, як їм заманеться», — пишуть організатори.

«Візьміть із собою банери, свистки, каструлі та все, що вважаєте за потрібне. І зберіть своїх друзів!» — із таким закликом збирають протест у місті Клодзько. У Білостоку протестувальники планують вийти до місцевого відділення правлячої партії «Право і справедливість» із гаслом «Ми вас не боїмося, це ви боїтеся нас».

У більшості міст протести планують на вечір.

  • До цього в Польщі аборти дозволяли тільки у трьох випадках: через вроджені вади плода, загрозу для життя матері та вагітність внаслідок злочину.
  • Після рішення Конституційного трибуналу про посилення антиабортного законодавства у країні почалися протести — сотні людей вийшли на вулиці, вимагаючи скасувати обмеження. Президент країни Анджей Дуда прокоментував протест через кілька днів після його початку. Він заявляв, що рішення потрібно підкоригувати і що в разі необхідності він готовий іти на компроміс.