Звіт: Колишнє керівництво Міжнародного союзу біатлоністів приховувало позитивні допінг-проби російських спортсменів

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Звіт: Колишнє керівництво Міжнародного союзу біатлоністів приховувало позитивні допінг-проби російських спортсменів

Flickr / Michail Bormin

Колишнє керівництво Міжнародного союзу біатлоністів (IBU) визнали винним у приховуванні позитивних допінг-проб російських спортсменів.

Про це йдеться у звіті за результатами внутрішнього розслідування IBU.

Обвинувачення стосувались колишнього глави організації Андерса Бессеберга та його секретаря Ніколь Реш.

«Після вичерпного розслідування комісія дійшла висновку, що й у пана Андерса Бессеберга, й у пані Ніколь Реш є справи, що вимагають відповіді за порушення правил IBU, виходячи з очевидного захисту інтересів Росії без вагомих підстав, особливо з питання антидопінгу», — зазначається у звіті.

Комісія вважає, що росіяни підкупили Бессеберга, який допомагав їхньому антидопінговому агентству приховувати позитивні проби російських біатлоністів. Зокрема, на допиті Бессеберг зізнався, що користувався в Росії послугами повій, не знаючи, хто їх оплачував. На думку комісії, це робила Росія.

Бессеберг пішов у відставку з посади глави IBU після звинувачень у співпраці з росіянами. Зокрема про це говорив колишній глава Московської антидопінгової лабораторії Григорій Родченков — він виїхав за кордон і розповів світові про масштабну допінгову програму в російському спорті, яку підтримує влада Росії.

  • Всесвітнє антидопінгове агентство (WADA) своїм рішення у грудні 2019 року відсторонило Росію від участі у спортивних змаганнях на чотири роки й оштрафувало країну на приблизно $5 мільйонів через маніпуляції з даними та намагання приховати системне вживання допінгу російськими спортсменами. Такого висновку у WADA дійшли після того, як перевірили дані з 2 262 проб із лабораторії РУСАДА. З них 578 зразків, узятих у 298 спортсменів, стали пріоритетними для розслідування.
  • З листопада 2015 року, після інформації про вживання допінгу російськими спортсменами Російське антидопінгове агентство було позбавлене акредитації на три роки.