Ураження язика, рук і стоп. В Іспанії дослідники описали нові ознаки зараження коронавірусом

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Ураження язика, рук і стоп. В Іспанії дослідники описали нові ознаки зараження коронавірусом

Ezra Acayan / Stringer

Нове дослідження показало, що патології ротових порожнин, а також на руках і ногах можуть бути ознаками зараження коронавірусом.

Про це пише Daily Mail.

Команда лікарні Універсітаріо Ла-Пас у Мадриді заявила, що лікарі та медсестри повинні обстежувати порожнину рота, руки й ноги пацієнтів з підозрою на COVID-19, щоб діагностувати хворобу швидше.

У дослідженні, проведеному лікарнею, брали

участь 666 пацієнтів із COVID-19. Загалом у 45% з них спостерігалися зміни на язику, руках або ногах. Приблизно кожен четвертий пацієнт зауважив зміни, які стали відомі як «ковідний язик». Найбільш частою зміною був язиковий папіліт, який являє собою запалені невеликі горбки на поверхні язика.

Ще 7% повідомили про афтозний стоматит, який виникає при доброякісних і незаразних виразках у роті. Крім того, інші 7% повідомили про глосит — запалення язика, через який він збільшується та змінює колір. Майже у 4% була плямиста депапіляція, коли на поверхні язика зʼявляється білуватий наліт.

«Почервоніння і набряк кистей та стоп, плями червонувато-коричневого кольору можуть допомогти нам діагностувати інфекцію COVID-19, і їх слід регулярно перевіряти», — повідомили автори дослідження.

  • Учені Єльського університету зʼясували, що важкі випадки коронавірусної хвороби можуть бути викликані «дружнім вогнем» імунної системи, яка помилково атакує організм людини.
  • У жовтні 2020 року дослідники Массачусетської лікарні зʼясували, що хворі на коронавірус стикаються з довготривалими проблемами шкіри, що виникають через інфекцію. Вони вивчили такі прояви, як висип, кропивʼянка та набряки пальців ніг, і встановили, що в деяких випадках вірус впливає на здоровʼя шкіри.