Bellingcat: Отруйники Навального з ФСБ причетні ще до трьох резонансних вбивств

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Bellingcat: Отруйники Навального з ФСБ причетні ще до трьох резонансних вбивств

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Група співробітників Федеральної служби безпеки Росії (ФСБ), яка організувала отруєння опозиційного політика Олексія Навального, причетна до вбивств трьох людей. Про це йдеться у розслідуванні Bellingcat і The Insider, проведеному спільно з Der Spiegel.

Розслідувачі опублікували дані про вбивства журналіста Тимура Куашева, дагестанського активіста Руслана Магомедрагімова і лідера лояльного до Кремля руху «Новая Россия» Микити Ісаєва. Всі вони загинули при загадкових обставинах. Принаймні у двох з них знайшли сліди від уколів.

Висновки про причетність співробітників ФСБ були зроблені, в тому числі, на основі даних про їхнє переміщення та місцезнаходження їхніх жертв.

Один з авторів розслідування, журналіст Христо Грозев в ефірі «Эхо Москвы» повідомив про плани Bellingcat не пізніше ніж через два тижні випустити нове розслідування про причетність співробітників ФСБ до серії отруєнь. На цей раз мова піде про замахи.

Журналіст і правозахисник Тимур Куашев

31 липня 2014 року 26-річний активіст і журналіст з Нальчика Тимур Куашев вийшов з дому і зник. Наступного дня його тіло знайшли у лісі біля дороги, неподалік Нальчика. Він лежав на животі, обличчям вниз. Судмедексперт виявив під пахвою слід від шприца. Слідчі тоді назвали офіційною причиною смерті активіста гостру коронарну недостатність.

Журналісти встановили, що незадовго до вбивства в Нальчик прибув співробітник ФСБ Костянтин Кудрявцев (той самий, який розмовляв телефоном з Навальним), потім в регіон прилетів ще один майбутній отруйник Навального — лікар Іван Осипов. А за кілька днів прибули й інші два учасники групи.

Розслідувачі також зʼясували, що всі камери на шляху від будинку Куашева до місця виявлення його тіла були відключеними. А зразки крові журналіста в рамках перевірки версії про отруєння досліджували експерти з московського НДІ-2 ФСБ, де і працюють отруйники.

У розслідуванні зазначають, що Куашев був одним із небагатьох незалежних журналістів в регіоні і постійно отримував погрози. Припускають, що причиною його вбивства могло бути висвітлення ним судового процесу у 2014 році про збройний напад бойовиків на Нальчик 2005 року.

Політик Микита Ісаєв

Лідер «Новой России», радник глави «Справедливой России» Микита Ісаєв помер 16 листопада 2019 року в поїзді Тамбов — Москва. Офіційною причиною смерті назвали серцевий напад, але ще до результатів експертизи тіло було кремовано з волі покійного.

У бригаді ФСБ, яка працювала по Ісаєву, були два отруйники, відомі по замаху на Навального, — це Олексій Александров і Іван Осипов, а з ними ще троє їхніх колег.

Журналісти встановили, що Ісаєв мав «тісні контакти з адміністрацією президента», був «абсолютно лояльним до Кремля політиком» та нерідко виступав на держтелеканалах, критикуючи Навального.

Водночас розслідувачі не можуть припустити, чим «провладний «патріот» міг не догодити ФСБ». Однією з «гіпотетично можливих інтерпретацій» подій могло б бути те, що Ісаєв працював і на російські спецслужби, наприклад, на Службу зовнішньої розвідки. А приводом для його вбивства могли стати якісь дії, інтерпретовані спецслужбами як «зрада».

Активіст Руслан Магомедрагімов

Активіст громадського регіонального руху «Садвал» Руслан Магомедрагімов був знайдений мертвим у березні 2015 року у Каспійську. Його тіло знайшли в парку біля моря, а машину — приблизно за чотириста метрів від цього місця. З авто пропали відеореєстратор, а також два з трьох телефонів. За офіційною версією, Руслан помер від удушення, хоча слідів насильства виявлено не було. Близькі покійного стверджували, що на шиї Магомедрагімова проглядалися дві точки, схожі на сліди від уколів шприцом.

Будучи активістом громадської регіональної організації «Садвал», Магомедрагімов захищав права лезгинського народу, а також виступав за ідею воззʼєднання лезгинів Росії і Азербайджану шляхом створення автономії «Лезгистан». Ця діяльність могла розглядатися співробітниками ФСБ як ворожа. Журналісти зазначають, що спецслужба нерідко дуже агресивно реагує на організації, які просувають ідеї «національної автономії» в різних регіонах Росії.