В Україні викрили одну з найнебезпечніших хакерських мереж, що відповідала за 30% кібератак в усьому світі

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
В Україні викрили одну з найнебезпечніших хакерських мереж, що відповідала за 30% кібератак в усьому світі

Brian Klug / Flickr

Міжнародна група правоохоронців виявила в Україні одну з найнебезпечніших хакерських мереж світу, яка розповсюджувала вірус Emotet для крадіжки персональних даних та коштів з рахунків. Діяльність угруповання призвела до $2,5 млрд збитків банків США та країн Євросоюзу.

Мережу вдалося викрити у співпраці Інтерполу, правоохоронних органів України, США, Німеччини, Нідерландів, Великої Британії та інших країн, повідомляє пресслужба Нацполіції. Хакери керували глобальним ботнетом, який розсилав вірус через спам-листи.

Emotet проникав у комп’ютери користувачів через текстові документи, таблиці, запрошення на вечірки, застереження про кібербезпеку та навіть попередження про коронавірус.

Вірус використовував інфіковані комп’ютери для подальшої розсилки своїх копій, створюючи лазівки в операційній системі Windows. Він викрадав персональні дані користувачів, логіни та паролі, історію браузерів, банківську інформацію тощо.

Мережа поширення вірусу почала працювати в 2014 році та за кілька років перетворилася на одну з найнебезпечніших у світі, пише ZD Net. За даними Європолу, Emotet став «одним з найбільш істотних ботнетів останнього десятиліття». Викриття мережі називають визначним здобутком у боротьбі з кіберзлочинністю.

Зловмисники також використовували мережу для отримання віддаленого контролю за інфікованими мережами та блокування комп’ютерів з вимогою викупу. Наразі мережа повністю деактивована.

«Emotet був для нас загрозою номер один протягом довгого часу, і його придушення матиме велике значення. Emotet був залучений до 30% хакерських атак; успішне викриття призведе до важливих наслідків у кримінальному світі», — сказав представник Європолу Фернандо Руїс.

Як повідомляє пресслужба Генпрокуратури, хакерська мережа втручалася в роботу серверів приватних та державних банків Великої Британії, Німеччини, Австрії, Швейцарії, Нідерландів, Литви та США.

Роботу мережі з 90 серверів забезпечували двоє громадян України — наразі їм загрожує до 12 років позбавлення волі з конфіскацією майна. Інших причетних до роботи мережі наразі встановлюють.