За останні десятиліття танення льдовиків пришвидчилося на 57% — вони вже втратили 28 трильйонів тонн маси

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

За останні два десятиліття розтануло 28 трильйонів тонн льоду в усіх куточках планети. З 1994 року значних втрат зазнали льодовики Арктики, Антарктики та Гренландії, у горах і в Південному океані тощо — швидкість танення відтоді пришвидшилась на 57%. Це повʼязують із кліматичними змінами, що можуть мати катастрофічні наслідки.

Про це йдеться в науковій роботі представників кількох дослідницьких центрів Великої Британії. Висновки вчених викладені в журналі The Cryosphere.

З 1994 по 2017 рік швидкість танення збільшилася з 0,8 до 1,2 трильйона тонн на рік внаслідок збільшення втрат у гірських льодовиках, в Антарктиді та Гренландії. Більш ніж половина втрат льодовиків стосується саме Північної півкулі планети, що призвело до зростання рівню світового океану на 34,6 мм.

Для кращого розуміння втрат льоду дослідники пропонують подивитися на зображення велетенського крижаного кубу зі стороною в 10 км, опущеного на Нью-Йорк. Розробити картинку науковцям допомогла організація Planetary Visions, пише Mashable.

Planetary Visions

Коливання льодовикового покриву Землі пов’язують зі змінами радіаційного впливу — енергетичний баланс між планетою та її атмосферою порушуюється через збільшення концентрації парникових газів та зміни в сонячному випромінюванні.

Полярні льодовики зберігають понад 99% прісноводного льоду планети, і навіть невеликі втрати призводять до значного підняття рівня світового океану, посилюють прибережні паводки і порушують океанічні течії.

Зазвичай льодом покрито до 25 мільйонів квадратних кілометрів поверхні світового океану — цей лід відіграє ключову роль у балансі прісної води та енергії в полярних регіонах, впливає на морську екосистему та регулює рівень поглинання сонячного випромінювання влітку. Танення цього льоду призводить до порушень в атмосферній циркуляції та змін погодних умов у середніх широтах Землі.

Через суттєву втрату льодовиків за останні два десятиліття посилилися також опріснення та охолодження океанів. Науковці підкреслюють, що більшість з цих втрат пов’язана з кліматичними змінами. Якщо людство не зупинить цю тенденцію, танення льоду лише пришвидшиться й призведе до посилення стихійних лих.