AP оприлюднило деталі переговорів Байдена та Путіна: про розмову просив Кремль, перед нею президент США телефонував генсеку НАТО

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
AP оприлюднило деталі переговорів Байдена та Путіна: про розмову просив Кремль, перед нею президент США телефонував генсеку НАТО

Gage Skidmore / Flickr

Розмова президента США Джо Байдена з президентом Росії Володимиром Путіним відбулася з ініціативи Кремля. Перед нею американський лідер телефонував генеральному секретарю НАТО. Про це повідомляє AP, посилаючись на джерела у владі США.

За даними співрозмовника агентства, Москва минулого тижня звернулася до Білого дому з проханням про телефонну розмову. Байден погодився, але спочатку він хотів підготуватися до розмови разом зі своїм штабом і поговорити з європейськими союзниками, зокрема з лідерами Великої Британії, Франції та Німеччини, що, власне, він і зробив.

Агентство уточнює, що перед розмовою з Путіним Байден також зателефонував генсеку НАТО Єнсу Столтенбергу, щоб запевнити Альянс, створений десятки років тому як «оплот проти російської агресії», у прихильності США.

За даними агентства, у розмові Байден сказав Путіну, що США будуть захищатися і вживатимуть дій, які можуть включати подальші санкції проти Росії.

Після розмови в Білому домі заявили, що Байден дав чітко зрозуміти: США рішуче діятимуть на захист своїх національних інтересів у відповідь на дії Росії, які шкодитимуть країні або її союзникам. Байден у розмові підтвердив тверду підтримку США суверенітету України. Також президент США висловив стурбованість щодо арешту опозиціонера Олексія Навального, нагород за вбитих американських військових в Афганістані та засудив кібератаку на урядові установи США.

  • Напередодні відбулася перша розмова Байдена і Путіна. У Кремлі повідомили, що обговорювали, зокрема, «внутрішньоукраїнське врегулювання» та дію договору про ядерну зброю (він обмежує її кількість).
  • Перед інавгурацією Байдена його команда озвучила пріоритетні плани — спочатку внутрішня політика, а до важливих міжнародних проблем повернуться трохи згодом.