Білл Гейтс запропонував боротися з майбутніми пандеміями на випередження. Для цього щотижня потрібно тестувати п’яту частину людства

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Білл Гейтс запропонував боротися з майбутніми пандеміями на випередження. Для цього щотижня потрібно тестувати п’яту частину людства

Charis Tsevis / Flickr

Засновник Microsoft Білл Гейтс запропонував план із протидії новим пандеміям, який полягає у створенні глобальної системи виявлення небезпечних інфекцій та підготовці кількатисячного резерву медиків, готових до боротьби на передовій. План передбачає щотижневе тестування до 1,5 мільярда людей.

Про ідею мільярдера та благодійника пише видання Bloomberg.

На переконання Гейтса, щоб запобігти глобальній катастрофі на кшталт пандемії коронавірусу, готовність до спалахів небезпечних інфекцій слід сприймати як необхідність оборони на випадок війни.

Пандемія коронавірусу, що спалахнула на межі 2019—2020 років, зачепила понад 100 мільйонів людей в усьому світі, і заможні країни лише починають нарощувати поставки нещодавно винайдених вакцин. Наступного разу, вважає Гейтс, світ має підготуватися краще.

«Світ не був готовий до пандемії COVID-19. Наступного разу ми будемо діяти інакше», — сказав він.

Гейтс пропонує створити «мегадіагностичні платформи», що будуть здатні щотижня тестувати щонайменше 20% населення світу на наявність інфекцій, які можуть викликати нову пандемію. Підтримка такої структури буде дуже дорогою, але це виправдано — з огляду на 28 трильйонів доларів збитків через коронавірус.

Білл і Мелінда Гейтс

Steve Jurvetson / Flickr

«Світ має витратити мільярди, щоб зберегти трильйони», — сказав мільярдер, обґрунтовуючи необхідність створення резерву з 3 тис. лікарів, готових до негайної боротьби з новими інфекціями. Це коштуватиме світу десятки мільярдів доларів щорічно.

За його словами, успіх мРНК-вакцин від коронавірусу відкриває перспективи створення ефективних препаратів проти ВІЛ, туберкульозу та малярії уже в найближчих п’ять років.

Однак, за словами дружини благодійника Мелінди Гейтс, однією з найбільших загроз успішній боротьбі з вірусною небезпекою є «імунна нерівність», за якої широкий доступ до вакцин отримує лише заможна меншість людства.

«Поки вакцини не дістануться всім, з’являтимуться нові групи захворювань. Ці групи будуть рости й ширитись. Школи та офіси знову закриють. Цикл нерівності продовжиться», — сказала вона.