У Кремлі кажуть, що власником палацу є «один або кілька підприємців». Але їхні імена не назвуть

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Речник президента Росії Дмитро Пєсков заявив, що Кремль не має намір розголошувати імена власників палацу у Геленджику, про який йдеться у розслідування опозиціонера Олексія Навального.

Пєсков каже, що «власником» є один або кілька підприємців, але імена не назвуть, бо це «було б некоректно».

«Очевидно, що власником є ​​підприємець — один або кілька, прямо або опосередковано, володіють цим обʼєктом. Але Кремль не має права розголошувати імена цих власників. І ми не збираємося це робити. Це було б некоректно», - сказав речник Путіна.

Щодо інформації, що над палацом не можна літати і біля нього плавати, то Пєсков радить звертатися у Федеральну службу безпеки і Федеральну службу охорони. «Це ті відомства, які повинні відповісти на ці питання. Це в їх компетенції», — сказав він.

Напередодні Путін вперше прокоментував резонансне розслідування, заявивши, що палац йому «ніколи не належав». Водночас він сказав, що знає «декого» з тих, хто згадується у розслідуванні, але їхні прізвища не назвав.

Керівник мережі регіональних штабів Навального Леонід Волков, реагуючи на заяву Путіна, нагадав, що палац записаний на різних людей, повʼязаних із президентом Росії.

«Палац для Путіна»

Після арешту Олексія Навального його «Фонд боротьби з корупцією» (ФБК) оприлюднив фільм-розслідування «Палац для Путіна». У ньому розповідається, що у Краснодарському краї, у Геленджику розташований палац для російського президента. Його площа становить понад 17 тисяч квадратних метрів, що можна порівняти з територією 39 князівств Монако.

Палац побудували таким чином, щоб до нього не можна було підібратися ні землею, ні морем, ні повітрям. Як зʼясувалося, під палацом розташований підземний бункер заввишки з пʼятиповерховий будинок, також на території є оранжерея на 2 500 квадратних метрів, амфітеатр і 80-метровий міст через яр, що веде до чайного будиночка. А в горі є спеціальний тунель, що дозволяє вийти до моря.

За даними ФБК, будівництво фінансували державні та приватні компанії, повʼязані з друзями Путіна, через корупційні схеми. Його вартість оцінюють у 100 мільярдів рублів (понад $13,5 мільярда).

Відео про палац на даний момент набрало понад 90 млн переглядів на YouTube.

Вперше про цю резиденції у Росії повідомили у 2010 році, і після скандалу палац у 2011 році офіційно перейшов у володіння бізнесмена Олександра Пономаренка. «Ведомости» писали, що Пономаренко, по суті, купив палац на гроші «Транснефти». Але, як з’ясував ФБК, продаж був фіктивний і палац надалі залишився резиденцією Путіна.