Bihus.Info: Після призначення Татарова в Офіс президента на його оточення переписали активи Микитася

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Bihus.Info: Після призначення Татарова в Офіс президента на його оточення переписали активи Микитася

Після призначення Олега Татарова заступником керівника Офісу президента, окремі активи його колишніх роботодавців — компанії «Укрбуд» та її експрезидента Максима Микитася — почали переписувати на осіб з оточення Татарова. Про це йдеться в розслідуванні Bihus.Info.

Так, наприкінці 2019 року, після того як Микитась опинився в СІЗО через справу «квартир для Нацгвардії», а сам «Укрбуд» по суті зупинив роботу, було створено компанію «Дейрінг Капітал».

Ця фірма «прописалася» в Києві, на Антоновича, 131, де у власності Татарова і членів його родини є кілька об’єктів нерухомості. А одним з власників «Дейрінг Капіталу» став тесть Татарова — Олександр Павлушин.

За даними журналістів, фірма «перехопила» одну із забудов «Укрбуду» і в прискореному режимі почала оформлювати право на оренду 1,3 га землі у Святошинському районі для зведення багатоповерхівки.

Партнеркою тестя Татарова по «Дейрінг Капіталу» стала Людмила Міщенко з пропискою у Донецьку. Вона ж вказана співвласницею ще однієї компанії з реєстрацією на Антоновича, 131, — «Кій-Плаза». Її партнером тут записаний киянин Валерій Міщенко.

Наприкінці жовтня 2020 року, через два місяці після призначення Татарова в ОП, Міщенко став власником 45% близької до ОП компанії «Еко-Буд-Трейд». Ця компанія є підрядником Подільсько-Воскресенського мосту, який отримав від київських комунальників право за орієнтовно 7 мільярдів гривень проводити роботи.

Журналісти підкреслюють, що фірма не була будівельною, а виступала «прокладкою» — отримувала комунальні кошти, частину лишала собі, а на решту шукала реальних підрядників. Водночас журналісти дізналися, що 45% «Еко-Буд-Трейд», записані раніше на підставну особу, могли належати Микитасю.

За інформацією Bihus.Info, фірму контролює Денис Комарницький — соратник колишнього мера Києва Леоніда Черновецького, а нині так званий «смотрящий за Києвом» від ОП. У 2019-му Комарницький зблизився з командою «Слуги народу» та, як журналісти, почав співпрацювати з нардепом Миколою Тищенком і керівником ОП Андрієм Єрмаком. Тоді ж, за словами Микитася, він придбав у Комарницького частку в «Еко-Буд-Трейді», яка нині відійшла Міщенку.

За даними журналістів, Міщенко нині має всі шанси оформити контроль над ще одним активом Микитася — компанією «БК «Укрбудмонтаж». Ця фірма протягом останніх кількох років отримала близько 3 мільярдів гривень за держпідрядами на роботи для «Енергоатому» та «Чорнобильської АЕС». Її контролювала дружина Микитася. У 2019-му дружина Микитася зі співвласників компанії зникла, а фірму записала на одного зі своїх давніх співробітників.

Навесні 2020 року, приблизно у той самий час, коли вже почали обговорювати можливе призначення Татарова в ОП, Міщенко підписав з новим формальним власником «Укрбудмонтажу» договір, за яким він, схоже, надав якусь позику під заставу компанії. Журналісти припускають, що цей договір є шляхом до передачі активу новому власнику.

Міщенко в розмові з журналістами відмовився пояснити, яким саме чином дізнався про можливість увійти в компанії з орбіти Микитася, посилаючись на «інсайдерську інформацію».

Татаров в «Укрбуді»

Татаров потрапив в «Укрбуд» у 2014-му — після звільнення з Головного слідчого управління МВС. За словами Микитася, він особисто взяв Татарова на роботу, але цьому передувало «прохання від поважних людей».

За даними Bihus.Info, після призначення Татарова в «Укрбуд» компанія почала отримувати регулярні замовлення на будівництво від МВС, а паралельно зростали і статки самого Татарова та членів його родини, які оформили на себе цілу низку об’єктів нерухомості «Укрбуду». Серед них, наприклад, квартира у згаданому вже ЖК на Антоновича, 131. У 2019 році Татаров захищав у судах топменеджерів компанії, яких теж затримували у зв’язку зі справою про квартири для Нацгвардії.

Нагадаємо, Микитась в інтервʼю для «Цензор.нет» називав Татарова «одним з ключових керівників» «Укрбуду» з юридичних питань.