«Слугам» розповіли, як відповідати на запитання про ціни на комуналку та тарифні протести

Автори:
Марія Жартовська, Олексій Ярмоленко
Дата:
«Слугам» розповіли, як відповідати на запитання про ціни на комуналку та тарифні протести

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Народним депутатам з фракції «Слуга народу» роздали тези, як коментувати питання підвищення цін на комуналку, і якими будуть тарифи в Україні.

Відповідний документ опинився у розпорядженні «Бабеля».

Нардепам радять перекладати відповідальність за зростання тарифів на місцеву владу та олігархів. Натомість уряд та президент оперативно ухвалили рішення «на користь людей» і знизили ціни на комуналку.

«Не дивлячись на сезонні коливання ціни газу та непомірні апетити деяких олігархічних постачальників газу, зростання тарифів на опалення та гарячу воду для українців — не буде», — зазначається в документі.

Також їм радять нагадувати про доручення заступнику голови ОП Кирилу Тимошенку провести аудит ціноутворення і тарифів у Києві та інших містах.

Згадується у документі і питання співпраці МВФ через повернення до державного регулювання цін на газ. Нардепам кажуть запевняти у тому, що Україна не відмовляється від ринку газу і працює над його запровадженням.

«У цивілізованих країнах десятки років пішли на те, щоб зробити ринки прозорими та такими, які працюють в інтересах споживачів. У нас ринок газу працює тільки півроку. За цей час мінімальна кількість споживачів встигла скористатися можливістю змінити постачальника. Ми не можемо чекати, поки ринок сам «переварить» старі звички олігархічних компаній, які виставляють непомірні ціни», — йдеться у тезах для «слуг».

  • У січні 2021 року в Україні підвищили ціну на природний газ до 7,22 гривні за кубометр з ПДВ і без урахування вартості доставки. Попередня ціна становила 6,33 гривні. Підвищення регулятор обґрунтував значним зниженням обсягів виробництва тепла, підвищенням заробітної плати для співробітників ТЕЦ, зростанням цін на вугілля та газ і збільшенням витрат на послуги з розподілу газу.
  • Кабінет міністрів вирішив на період карантину або до кінця опалювального сезону запровадити державне регулювання тарифів на газ. Вартість кубометра газу становитиме 6,99 гривні.
  • Тим часом низкою українських міст прокотилася хвиля протестів. Так, на Буковині протестувальники перекрили трасу державного значення Чернівці — Житомир, а в самому Житомирі після мітингу люди увірвалися до приміщення обласної ради. Також протестували на Закарпатті, у Харківській, Миколаївській, Дніпропетровській та Полтавській областях.