Зеленський звернувся до українців: Локдаун виправдав себе, а вакцинація почнеться в лютому

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Зеленський звернувся до українців: Локдаун виправдав себе, а вакцинація почнеться в лютому

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Президент Володимир Зеленський звернувся до українців після завершення посиленого карантину, який тривав майже три тижні, з 8 січня. Він запевнив, що вже в лютому в Україні почнеться кампанія з вакцинації населення, а січневий локдаун, на його думку, абсолютно себе виправдав.

Про це він наголосив у зверненні, яке поширив Офіс президента.

«Уже в лютому почнеться вакцинація. Ми очікуємо, що незабаром в Україну надійде один мільйон доз вакцини від провідної міжнародної компанії», — заявив Зеленський.

Президент не уточнив, від якої саме компанії країна отримає вакцину. Усі деталі він пообіцяв озвучити «найближчим часом».

«Після зимових свят у нас не сталося спалаху інфекції. І це найголовніше. Одужавших було більше, ніж тих, хто захворів. Цей локдаун виправдав себе. І що важливо, він був достатньо коротким і достатньо ліберальним, якщо порівнювати з іншими країнами Європи», — вважає президент.

Зеленський також наголосив, що ситуація з коронавірусом є «стабільною та контрольованою». Він подякував українцям за відповідальне ставлення до карантинних обмежень і водночас наголосив, що завершення локдауну не означає завершення «війни з COVID-19», тому закликав всіх і надалі дотримуватися правил.

  • Міністр охорони здоров’я Степанов запевняє, що переговори щодо закупівлі вакцини перебувають «на завершальній стадії». Президент Зеленський дав завдання «якнайшвидше» представити детальну програму вакцинації, яка має містити план по кожній області.
  • Наприкінці 2020 року МОЗ уклав перший контракт на поставку вакцини від коронавірусу. Вакцина CoronaVac від китайської компанії Sinovac Biotech перебуває на фінальному етапі клінічних досліджень і може бути зареєстрована найближчим часом. За різними даними, її ефективність становить від 50 до 97%, але офіційні результати компанія ще не оприлюднила.
  • Національний план вакцинації від COVID-19 передбачає, що всіх українців прищеплюватимуть за державний кошт. Цей план складається з пʼяти етапів. На останньому вакцинують усіх, хто не потрапляє до груп ризику.