Найпопулярнішим наркотиком у 2020 році став алкоголь. Англійці та шотландці напивалися частіше за всіх

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Найпопулярнішим наркотиком у 2020 році став алкоголь. Англійці та шотландці напивалися частіше за всіх

Henry Burrows / Flickr

Англійці та шотландці найчастіше за інші народи напивалися до стану втрати контролю у 2020 році. Саме вони доводили себе до найвищого ступеню алкогольного сп’яніння протягом пандемічного року.

Такі дані наводить Global Drug Survey.

«Напиватися» за версією дослідження означає доводити алкоголем фізичні та розумові здібності до очевидних порушень, що проявляються в мовленні, ході та поведінці.

Згідно з результатами досліждення, протягом минулого року англійці та шотландці в середньому напивалися понад 33 рази. Австрійці та фіни напивалися трохи рідше — 30—31 раз.

Найменше у 2020 році напивалися колумбійці, аргентинці, португальці та мексиканці — всього 6—9 разів. Середній рівень сп’яніння був серед новозеландців, росіян і шведів — представники цих народів сильно напивалися 18—19 разів.

При цьому найбільш тверезими народами протягом минулого року були португальці — 54% з них взагалі не напивалися. Серед мексиканців, колумбійців й аргентинців не напивалися 37—48%.

Найменш тверезими у 2020 році були австралійці, англійці та данці — серед них не напивалися лише 5—7%.

Spyros Papaspyropoulos / Flickr

Більшість випадків сп’яніння — 64% — сталися через швидкі темпи споживання напоїв. У 39% випадках люди змішували різні напої, ще 36% просто потрапили в компанію до міцних пияків. 19% напивалися через поганий настрій, а 22% втрачали контроль через паралельне вживання інших речовин.

Найбільше за все любителі алкоголю у 2020 році шкодували через свою звичку у звʼязку з похміллям — так відповіли 75% респондентів. 42% шкодують, бо сп’яну наговорили багато зайвого. 13% напідпитку травмувалися, 4% починали бійки та мали проблеми з поліцією, 3% травмували оточуючих.

Алкоголь був не єдиним популярним наркотичним засобом у 2020 році. У рейтингу найбільш вживаних речовин за алкоголем (94%) слідують канабіс (64%), MDMA (37%) та кокаїн (31%).

Найменш популярним виявився героїн — його вживали близько 1% опитуваних. Прикметно, що по допомогу до лікарів через прийом наркотиків найбільше зверталися саме любителі героїну — 12% від усіх випадків. Через надмірну інтоксикацію алкоголем до медиків йшли всього у 2% випадків.

Загалом, у дослідженні взяли участь 110 тисяч людей з 25 країн.