СБУ затримала мешканця Херсонщини, який організовував «тарифні» протести та зустрічався у Криму з Аксьоновим

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
СБУ затримала мешканця Херсонщини, який організовував «тарифні» протести та зустрічався у Криму з Аксьоновим

Alexei Pavlishak \ TASS via Getty Images

Служба безпеки України затримала мешканця Херсонщини, якого підозрює в роботі на ФСБ Росії та афілійоване з нею «МДБ ЛНР».

Про це повідомляє пресслужба СБУ.

Спецслужба встановила, що в січні 2021 року через закритий канал зв’язку агент за гроші отримав від кураторів завдання штучно провокувати масові протести і, зокрема, так званий «тарифний майдан». Метою було дискредитувати органи державної влади та дестабілізувати ситуацію у країні. Для цього він вже організовував низку протестних заходів.

За завданням ФСБ фігурант, який очолював одну з проросійських партій, збирав інформацію про кризові явища в соціально-економічній сфері. За задумом російських спецслужб, це мало сформувати сталий протестний потенціал у прикордонному з тимчасово окупованим Кримом регіоні, а згодом поширити його по всій країні.

У лютому 2020 року, під час перебування в Сімферополі фігурант за завданням кураторів зустрівся з високопосадовцями «влади АРК», зокрема із так званим головою «Республіки Крим» Сергієм Аксьоновим.

Російський агент також отримав доручення збирати підписи серед населення Херсонської області за відновлення водопостачання до Криму і розгорнути відповідну інформаційну кампанію. Крім цього, він мав популяризувати сепаратистські настрої та ідею автономізації окремих областей України.

Під час перебування в тимчасово окупованому Луганську у травні 2020 року фігурант був завербований представником «МДБ ЛНР» і отримав псевдонім «Джигурда».

СБУ не називає прізвища затриманого, проте, як пише місцеве видання «Мост», йдеться про лідера партії «СПАС» Едуарда Коваленка. У 2017 році його засудили до 5 років увʼязнення за спроби зірвати мобілізацію. Після цього його обміняли на українських бранців Кремля. Пізніше Коваленко повернувся до України та навіть заявляв про наміри балотуватися на місцевих виборах.