У Мінську під будівлею уряду загорілась людина. Очевидці повідомляють, що це самопідпал

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:

На площі Незалежності у столиці Білорусі чоловік вчинив самопідпал. Наразі відомо, що це 35-річний Павло Баньковський, він живий, але отримав значні опіки. Його доставили до лікарні.

Мотиви та інші обставини наразі встановлюють. Найімовірніше, це самопідпал на знак протесту проти авторитарної політики самопроголошеного президента Олександра Лукашенка та жорстоких дій підконтрольних йому силовиків.

На відео очевидця, що опублікував у Telegram блогер Максим Пушкін, видно, як біля Будинку уряду РБ загорілась людина.

На фотографіях «Радыё свабода» видно, що людину, яка горіла, оточили правоохоронці. Імовірно, вони загасили вогонь.

МВС Білорусі назвало подію «якимось інцидентом». Наразі міліція встановлює обставини події, офіційний коментар буде пізніше.

Як повідомляє Міністерство охорони здоровʼя країни, постраждалий живий, але непритомний. У чоловіка опіки 50% шкіри, його доставили до лікарні.

Як повідомляє NEXTA, чоловіка звати Павло Баньковський, йому 35 років. Він працював водієм тролейбуса, за повідомленням провладних каналів нібито неодноразово був притягнутий до адміністративної та кримінальної відповідальності.

Це не перша подібна подія в Білорусі. У вересні 2020 року на знак протесту себе підпалив мешканець міста Смолевичи — він зробив це перед місцевим управлінням міліції. 36-річний Сергій Радченя дістав опіки 95% шкіри та дихальних шляхів і через тиждень помер у лікарні.