Коли школи запрацюють у звичайному режимі? Що пропонує міністр Шкарлет з 25 січня

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Міністерство освіти і науки пропонує після завершення посиленого карантину, який завершується вже через чотири дні, з 25 січня повернути учнів молодших і старших класів за парти. У Міністерстві охорони здоров’я поки не робили конкретних заяв.

При цьому, за словами прем’єр-міністра Дениса Шмигаля, уряд не планує продовжувати локдаун, а після нього, з 25 січня країна має повернутися до обмежень «помаранчевої» зони, які діяли раніше.

Під час цих обмежень учням і студентам дозволено відвідувати навчальні заклади. Водночас діє і ряд заборон, про які нагадують у Міносвіти, а саме:

  • відвідувати заклади освіти групами кількістю понад 20 осіб, крім закладів дошкільної, загальної середньої, позашкільної та спеціалізованої мистецької освіти;
  • відвідувати заклади освіти у випадку, коли на самоізоляції через контакт з хворими на коронавірус перебувають понад 50% учнів/студентів і персоналу закладу;
  • проводити в закладах освіти масові заходи (вистави, свята, концерти) за участю більш ніж однієї групи/класу та за присутності глядачів.

Нагадаємо, під час посиленого карантину школи відправили на навчання в дистанційному форматі або ж на додаткові канікули. Це питання заклади вирішували разом із місцевою владою.

Глава МОН Сергій Шкарлет 16 січня заявив, що учні молодших класів після посиленого карантину мають повернутися за парти.

А 19 січня він зробив заяву й щодо учнів випускних класів (9 та 11-й) — їх теж пропонує повернути до шкіл, але в тих областях, де показники зараження коронавірусом будуть контрольовані. Або ж радить змішану форму навчання (очна та дистанційна).

Загалом Шкарлет хоче відновити повноцінне або принаймні змішане навчання для усіх школярів. Він і раніше наголошував, що дистанційне навчання не зможе повністю замінити очну форму.

Щодо студентів закладів професійно-технічної та вищої освіти, МОН виступає за те, щоб вони продовжили навчання у змішаній формі. У відомстві нагадують, що заклади вищої освіти, маючи широку управлінську автономію та враховуючи епідемічну ситуацію в кожному окремому регіоні, самостійно вирішуватимуть, коли та в якій формі організовувати навчання.

А що кажуть у МОЗ?

Міністр охорони здоровʼя Максим Степанов і головний санітарний лікар Віктор Ляшко поки не робили чіткої заяви про повернення шкіл і вишів до звичайного режиму роботи.

Степанов 15 січня лише заявив, що виступає проти завчасного повернення учнів початкової школи — тобто під час локдауну. Він вважає, що це зведе нанівець усі результати карантинних обмежень, тому порадив вчителям і батькам набратись терпіння.

Які кроки ухвалять у містах — поки теж не зрозуміло. У Харкові, наприклад, вирішили відновити навчання у школах з 25 січня.

Коли наступні планові канікули?

У МОН поки не повідомляють, чи можуть перенести початок весняних і літніх канікул. Проте ще до початку навчального року 2020/2021 МОН рекомендував запровадити у школах весняні канікули у період з 22 до 28 березня включно; а літні — з 1 червня до 31 серпня включно.

Освітній процес у закладах освіти організовується відповідно до законів «Про освіту» і «Про повну загальну середню освіту». Керівники закладів освіти мають право самостійно організовувати освітній процес і визначати дати канікул. А в період карантину канікули можуть бути скориговані відповідно до епідситуації.

Зазначимо, навчання в Україні здійснюється в межах навчального року, що розпочинається у День знань — 1 вересня, триває щонайменше 175 навчальних днів і закінчується не пізніше 1 липня наступного року. Тривалість канікул, без урахування літніх, не може становити менше 30 календарних днів.