The Guardian розповіла про майбутню політику Байдена щодо Росії. Дров у вогнище підкинули арешт Навального та кібератака

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
The Guardian розповіла про майбутню політику Байдена щодо Росії. Дров у вогнище підкинули арешт Навального та кібератака

Gage Skidmore / Flickr

За останні чотири роки, коли Джо Байден був поза політикою, він визначив Росію своїм головним напрямом у боротьбі з авторитаризмом. В останні дні перед інавгурацією цю позицію підкріпили арешт опозиційного політика Олексія Навального і кібератака росіян на урядові сайти США.

Про це йдеться в матеріалі The Guardian.

Арешт Навального може призвести до непорозумінь з двома найближчими союзниками США — Німеччиною і Великою Британією. Німеччина під керівництвом Ангели Меркель була проти повної конфронтації з Росією. Канцлер наполегливо заявляла, що газопровід з РФ до Німеччини «Північний потік — 2» — це комерційний проєкт, а не політичний. Водночас Меркель зустрічалась з Навальним у берлінській клініці «Шаріте», коли той лікувався від отруєння «Новачком». The Guardian пише, що після цього жесту уряд Меркель може відчути особистий обовʼязок допомагати та підтримувати противника Путіна Навального.

Водночас британські премʼєр-міністри завжди відзначались жорсткою риторикою стосовно Росії. Однак у Сполученому Королівстві досі не вчинили жодних дій щодо юристів і агентів з нерухомості, які допомагають російським політикам легалізовувати накрадене у РФ й вкладати кошти в Лондоні.

The Guardian пише, що Заходу в останні 4 роки заважала двозначність політики США щодо Росії. Держдепартамент був готовий протистояти Росії, але Дональд Трамп з невідомих причин не хотів робити нічого іншого, крім як потурати Путіну. Новий президент США Байден вже зібрав досвідчену команду, яка добре знає Росію. Разом вони спробують послати Німеччині більш чіткі сигнали про американську політику щодо Росії, а також про те, як боротися із занепадом демократії в Європі чи з російським втручанням.

The Guardian припускає, що «полем битви» нової адміністрації США та Росії буде пострадянський простір, щонайменше Україна, Білорусь та Грузія.

Напередодні президентських виборів Байден заявляв наступне: «Як президент я проясню Кремлю, що вони мусять закінчити свою агресію та окупацію України. Адміністрація Байдена — Гарріс гарантує, що Україна отримає необхідну економічну та військову підтримку, зокрема летальну зброю. Водночас закликаю Україну проводити важливі реформи, які є життєво необхідними для її успіху».

Американський журнал Foreign Policy зазначає, що Байден і надалі дотримуватиметься жорсткої лінії з Москвою. Він успадкував від попередньої адміністрації список першочергових викликів нацбезпеці, повʼязаних із Росією. У списку — договір про скорочення стратегічних ядерних арсеналів (СНО), дія якого закінчується у лютому 2021 року. Якщо дію договору не продовжать, уперше з 1972 року світ може залишитися без будь-яких обмежень на ядерні арсенали держав. Також у цьому списку — причетність Росії до нещодавніх кібератак на урядові установи США, «Північний потік — 2» і нещодавній арешт Навального.