Уряд Індії змусив Amazon змінити кілька сцен у новому серіалі через «образу почуттів віруючих». Це перший випадок подібної цензури

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Уряд Індії змусив Amazon змінити кілька сцен у новому серіалі через «образу почуттів віруючих». Це перший випадок подібної цензури

Скриншот / Amazon Prime Video India

Індійський націоналістичний уряд змусив медіапідрозділ Amazon змінити кілька сцен у новому серіалі, які нібито ображають почуття віруючих і поширюють наклепи на прем’єр-міністра країни. Це перший випадок урядової цензури стосовно стримінгових платформ, повідомляє The Guardian.

У сценах політичної драми «Тандав» від Amazon Prime, які спровокували невдоволення, відображені реалії кастового суспільства, релігійні протиріччя Індії та корупований вигаданий глава уряду.

Проти режисера Алі Аббаса Зафара ополчилися радикальні індуїсти та політики з правлячої націоналістичної партії «Бхаратія джаната», які подали на серіал і стримінгову платформу спільну заяву до поліції.

«Тандав» — продукт нової хвилі політизованих серіалів, що порушують тему суспільних протиріч Індії та апелюють до прогресивних цінностей. Такі серіали вперше з’явилися на Amazon Prime і Netflix торік і викликали невдоволення з боку радикалів та представників правлячої партії.

Цензура, на яку погодилося керівництво Amazon Prime, демонструє звуження свободи творчості за влади партії «Бхаратія джаната». У листопаді 2020 року стримінгові сервіси зобов’язали виконувати вказівки Міністерства інформації, відтоді побоювання щодо урядової цензури, звичної для індійської кіноіндустрії, лише зростають.

Урядовці також звинуватили творців «Тандав» у «поширенні ненависті під виглядом дешевого веб-серіалу» і закликали «готуватися до арешту». Режисер спробував пояснити, що всі події його проєкту — вигадані, будь-які співпадіння з реальністю — випадкові та не мають на меті когось образити, однак це не допомогло.

Під тиском Міністерства інформації Індії, до якого його викликали на цьому тижні, Зафар погодився відредагувати сцени, що викликали урядове невдоволення.

Стримінгові сервіси завоювали серед індійців репутацію творців сміливих серіалів, що не обходять стороною суспільні протиріччя у країні, демонструють сумні політичні реалії та такі суспільні проблем, як дискримінація жінок і релігійна ненависть між мусульманами та індуїстами.

Netflix і Amazon Prime здобули в Індії популярність завдяки фільмам, знятим у країні, й отримали за них кілька нагород. Однак їхні продукти час від часу викликають невдоволення з боку радикальних груп і представників влади.

Зокрема, один з фільмів Netflix через сцену поцілунку мусульманина з індуїсткою неподалік храму звинуватили в «неповазі до богів і богинь» та «демонстрації вульгарного контенту».

  • Стримінговий сервіс Amazon Prime випустив у жовтні 2020 року продовження всесвітньо відомого сатиричного фільму Саші Барона Коена «Борат». За сюжетом, казахський журналіст Борат Сагдієв повертається до США, щоб знайти чоловіка для своєї доньки на тлі пандемії коронавірусу й передвиборчої кампанії Дональда Трампа.