ЄСПЛ виніс перше рішення у справі Грузії проти Росії за війну 2008 року. Обидві країни оголосили про свою перемогу

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:

Європейський суд із прав людини ухвалив перше рішення у справі Грузії проти Росії за війну у серпні 2008 року.

Відповідне рішення оприлюднили на сайті ЄСПЛ.

Як Грузія, так і Росія після рішення оголосили про свою перемогу. Насправді ЄСПЛ відхилив одну з ключових претензій грузинів, але підтримав усі інші звинувачення.

Судді вирішили, що Росія не несла відповідальності за порушення прав людини на окупованих територіях (Абхазія та Південна Осетія) під час найбільш запеклих боїв російсько-грузинської війни у серпні 2008 року (8—12 серпня). Саме це видає за перемогу Міністерство юстиції Росії.

Водночас усі інші пункти скарги Росії ЄСПЛ підтримав, деякі з них навіть одноголосно. Вони визнають Росію відповідальною за порушення прав людини на територіях Абхазії та Південної Осетії після війни. Також суд визнав, що ці території лишаються підконтрольними Росії, попри навіть визнання Москвою їхньої «незалежності».

ЄСПЛ також визнав Росію винною у запровадженні на окупованих територіях «адміністративної практики», під час якої порушувались основні права людини, такі як право на життя, на свободу, на захист власності, на освіту, а також на заборону тортур та приниження людської гідності.

Поки що судді не ухвалили рішення щодо компенсації обом сторонам. Їхній розмір визначить окреме рішення ЄСПЛ.

  • Російсько-грузинська війна тривала у серпні 2008 року. Унаслідок бойових дій загинули близько 500 осіб з обох боків. Російські війська вторглися на територію Південної Осетії та здійснювали бомбардування грузинських військових об’єктів та міст. Результатом війни стала окупація Росією грузинських територій Абхазії та Південної Осетії, «незалежність» яких згодом визнала РФ.