Трамп пропустить інавгурацію Байдена. CNN розповідає, як «ядерну валізу» передадуть новому президенту

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Трамп пропустить інавгурацію Байдена. CNN розповідає, як «ядерну валізу» передадуть новому президенту

MANDEL NGAN / AFP / Getty Images

Президент США Дональд Трамп ще до завершення своїх повноважень вирушить до Флориди і пропустить інавгурацію Джо Байдена. Церемонія отримання президентських повноважень може відбутися й без нього, проте виникає питання, як Трамп передасть Байдену «ядерну валізу», що містить обладнання для авторизації пуску ядерної зброї.

CNN пояснює, що не все так складно.

Дональд Трамп втрачає свої повноваження рівно об 11:59:59 20 січня. До цієї миті він має повне право скористатися «ядерною валізою», що дозволяє главі держави ухвалити запуск ядерної зброї.

Але сьогодні передача «ядерної валізи» може відбутися не так, як зазвичай, оскільки Трамп покине Вашингтон ще до початку церемонії інавгурації Байдена. Найімовірніше, «валіза» поїде з Трампом до Флориди, однак протоколи її передачі прописані таким чином, що неприємностей не станеться.

«Ядерну валізу» можна побачити в помічника Барака Обами, який стоїть праворуч, біля хвоста гелікоптера.

Obama White House / Flickr

У США є кілька «валіз» — одна у чинного президента, друга у віцепрезидента, а третя — запасна. Для авторизації використання ядерної зброї глава держави має підтвердити свою особистість і ввести спеціальні коди, які носить із собою на пластиковій картці.

«Валіза» складається зі шкіряного портфеля, усередині якого — скриня з приладами для екстреного зв’язку й авторизації використання ядерної зброї. Безпосередньо кнопки для запуску зброї у «валізі» немає.

Після 11:59:59 20 січня Трамп не зможе скористатися кодами — їх вже буде деактивовано. Водночас можливість авторизувати запуск ядерної зброї отримує Байден. Тобто якщо Трамп спробує замовити ядерний удар о 12:01, це буде незаконно, і військові відмовлять йому.

Байден, імовірно, отримає картку з кодами сьогодні, однак вони запрацюють лише після опівдня, коли коди Трампа вже не працюватимуть.

Президент не носить «валізу» сам — для цього є спеціальний помічник. Цей помічник повинен полетіти сьогодні з Трампом до Флориди, бо той ще має повноваження президента. По опівдні, коли Трамп втратить ці повноваження, помічник має попрощатися з ним і повернутися до Вашингтону.

Є побоювання, що Трамп зможе скористатися «ядерною валізою» в останню хвилину та замовити ядерний удар. Утім, вони безпідставні, адже президент не може здійснити це самостійно. Авторизація не означає автоматичний запуск крилатих чи балістичних ракет — вона означає лише те, що президент дає дозвіл на їх використання.

Якщо мета запуску ядерної зброї та його цілі незаконні, генерал, який буде на зв’язку з президентом, пояснить, що це неможливо, і порадить розглянути інші варіанти відповідно до ситуації. Якщо ж президент буде впиратися та вимагати ядерного удару без законних підстав, генерал подасть у відставку.