Скасування указів Трампа, масковий режим і повернення до ВООЗ: які рішення ухвалить Байден у перші дні на посаді

Автор:
Олексій Ярмоленко
Дата:
Скасування указів Трампа, масковий режим і повернення до ВООЗ: які рішення ухвалить Байден у перші дні на посаді

Михайло Палінчак / Петро Порошенко / Flickr

Обраний президент США Джо Байден у перші ж дні свого перебування на посаді планує ухвалити низку ключових для країни рішень.

Про це пише BBC.

Спочатку Байден сконцентрується на внутрішній політиці, а до важливих міжнародних проблем повернеться трохи згодом. У його команді вже підтвердили, що лише у перший день той підпише 15 указів.

Головним викликом для Байдена стане протидія поширенню коронавірусу в США. За його словами, це буде «однією з найважливіших битв, з якими стикнеться його адміністрація». Одним із перших кроків Байдена стане запровадження маскового режиму на всій території країни та під час міждержавних поїздок.

Також він планує пришвидшити вакцинацію населення, тому оголосить амбітну мету — вакцинувати 100 мільйонів людей за 100 днів на посаді. Окремо Байден планує докласти більше зусиль для розгортання пунктів експрес-тестування і створення ланцюгів поставок ліків та інших медичних засобів.

Команда Байдена підготувала і масштабний економічний план допомоги на суму в 1,9 трильйона доларів. Серед заходів підтримки громадян є також прямі виплати кожному американцю у розмірі 1 400 доларів.

Значну частку перших рішень становитимуть скасування указів Дональда Трампа. Зокрема, Байден хоче повернути США до Всесвітньої організації охорони здоров’я, Фонду ООН у галузі народонаселення, а також Паризької кліматичної угоди.

Хоче Байден і скасувати скандальний імміграційний указ Трампа про заборону на вʼїзд громадянам деяких мусульманських країн. Що стосується міграції, то обраний президент США також готує законопроєкт, який дозволить отримати американське громадянство близько 11 мільйонам мігрантів, які проживають у Штатах без документів.

Також Байден обіцяє відмовитися від будівництва стіни на кордоні з Мексикою, яку так хотів збудувати Трамп для захисту від мігрантів.

Ще однією боротьбою з указами Трампа стане питання податків. Трамп на початку своєї каденції знизив їх, але команда Байдена вважає, що таким чином він винагороджує великі корпорації та підприємства. Тому він планує підвищити податки, зокрема на іноземний прибуток.

Що стосується міжнародної політики, то Байден обіцяє одразу ж звернутися до союзників США, запевнивши їх у підтримці та тому, що вони можуть покластися на Штати. Він зазначив, що у перший же день повідомить союзників у НАТО: «Ми повернулися і ви знову можете на нас розраховувати».

  • Інавгурація обраного президента США Джо Байдена й віцепрезидента Камали Гарріс відбудеться в середу, 20 січня, у західному крилі Капітолія — вони складуть присягу і зачитають промови. Інавгурація триватиме майже півтори години і супроводжуватиметься виступом зірок американського шоу-бізнесу.