Екскерівник «Укрбуду» Микитась: Татаров підтримував звʼязок із керівництвом МВС через кума, який обіймає високу посаду в Нацполіції

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:

Експрезидент компанії «Укрбуд», колишній нардеп і фігурант справи про заволодіння 81,5 мільйона гривень Нацгвардії Максим Микитась стверджує, що теперішній заступник глави Офісу президента Олег Татаров у часи роботи в Міністерстві внутрішніх справ допоміг повернути вилучені під час обшуків кошти компанії «Укрбуд Девелопмент».

Про це Микитась розповів в інтерв’ю «Українській правді».

Він зазначає, що до 2014 року Татаров був «впливовим серед слідчих МВС через його наближеність до керівництва». За його словами, зв’язки залишилися й після звільнення Татарова, але вже в іншому статусі.

«[Звʼязок із керівництвом МВС простежувався] наприклад, через кума, колегу та земляка Максима Цуцкірідзе, який залишився на керівних посадах в ГСУ НПУ, а рік тому очолив Головне слідче управління Нацполіції, якому підпорядковані усі слідчі країни», — заявив Микитась.

На його думку, саме через Цуцкірідзе Татаров «вирішував найскладніші питання», оскільки в системі це була його найближча людина.

«Звʼязки тягнуться з Новоукраїнки [Кіровоградської області], де вони народилися та виросли. Їхній спільний шлях продовжився в системі центрального слідчого органу поліції держави. Це голова і руки», — розповів Микитась.

Він також додав, що довіряв Татарову, хоча той «за своєю натурою є достатньо скритною людиною».

Згодом сам Татаров відреагував на інтервʼю Микитася. Він вважає, що сенс висловлювань екснардепа — це «образа» на нього, що він не допоміг тому вийти з вʼязниці.

«Я припинив займатися юридичною діяльністю після переходу на державну службу і на своїй посаді зайнятий лише державними питаннями. Я не буду йти на конфлікт інтересів і не збираюся втручатися в будь-які питання захисту будь-кого, в адвокатські або бізнес-питання. Мене не треба шантажувати», — заявив Татаров.

  • Микитась від 2019 року є головним фігурантом справи про розкрадання 81 мільйона гривень при будівництві квартир для Нацгвардії. У жовтні 2019-го йому повідомили про підозру в розкраданні, а 1 грудня 2020 року — про підозру в тому, що він дав хабаря. А вже 31 грудня суд обрав йому запобіжний захід у вигляді взяття варту на два місяці за іншою справою — про викрадення юриста.
  • 2 грудня НАБУ оприлюднило листування підозрюваних у «справі Микитася», серед яких, імовірно, був заступник голови ОП Олег Татаров. 18 грудня Татарову вручили підозру у причетності до справи про заволодіння 81 мільйоном гривень Нацгвардії.
  • За даними САП, Максим Микитась у змові з Татаровим і заступником директора Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС підробили експертизу. Посадовцю за це дали 250 тисяч гривень. Він занизив різницю між ринковою вартістю житлових комплексів у понад 11 разів — з 81 мільйона гривень до 7 мільйонів. Татаров заперечує свою причетність до справи та вважає, що оточення глави НАБУ «поширює чутки».
  • Згодом у НАБУ повідомили, що генпрокурор Ірина Венедіктова таємно змінила прокурорів у зазначеній справі, а Печерський суд постановив забрати справу в НАБУ.
  • Після цього прокурори відкликали клопотання про запобіжний захід Татарову. Вони наголошують на «необґрунтованості підозри». Вищий антикорупційний суд (ВАКС) це клопотання задовольнив — Татаров уникнув арешту. А 15 січня ВАКС зобовʼязав генпрокурора розглянути клопотання про передачу справи Татарова з СБУ до НАБУ.