Микитась заперечує угоду зі слідством в обмін на своє звільнення. Проти Татарова свідчив через інші «особисті мотиви»

Автор:
Вікторія Мартинюк
Дата:
Микитась заперечує угоду зі слідством в обмін на своє звільнення. Проти Татарова свідчив через інші «особисті мотиви»

Facebook / Максим Микитась

Експрезидент компанії «Укрбуд», колишній нардеп і фігурант справи про заволодіння 81,5 мільйона гривень Нацгвардії Максим Микитась стверджує, що не укладав угоду зі слідством в обмін на своє звільнення з-під варти, а свідчив проти заступника глави Офісу президента Олега Татарова він через інші особисті мотиви.

Про це Микитась розповів в інтерв’ю для «Української правди».

За його словами, підставою для його звільнення з-під варти і переводу під домашній арешт було відшкодування до державного бюджету більшої частини суми збитків у справі — 50 мільйонів гривень.

«У ЗМІ штучно сформовано думку, що я свідчив щодо Татарова в обмін на свою свободу. Це не так. […] Усі ці інсинуації про «угоду» стосовно Татарова — з розряду «чули дзвін, та не знають, звідки він». А цей дзвін — чутки та брехливі версії від людей Татарова», — вважає Микитась.

Він стверджує, що основною причиною, за якою він дав свідчення щодо Татарова, були особисті мотиви.

За словами Микитася, він взяв на роботу Татарова, коли той звільнився з Міністерства внутрішніх справ. Пізніше Татаров, займаючись юридичним супроводом у компанії, значно покращив своє матеріальне становище. Саме через нього, стверджує Микитась, він сам лишився з нічим, а новим власником «Укрбуду» став Дмитро Федотенков.

«Я не зміг повернути контроль над компанією, коли Федотенков не вніс кошти та все переписав. Я не вірю у простий збіг обставин, що такий досвідчений юрист, як Татаров, цього не передбачив», — заявив підозрюваний.

  • Микитась від 2019 року є головним фігурантом справи про розкрадання 81 мільйона гривень при будівництві квартир для Нацгвардії. У жовтні 2019-го йому повідомили про підозру в розкраданні, а 1 грудня 2020 року — про підозру в тому, що він дав хабаря. А вже 31 грудня суд обрав йому запобіжний захід у вигляді взяття варту на два місяці за іншою справою — про викрадення юриста.
  • 2 грудня НАБУ оприлюднило листування підозрюваних у «справі Микитася», серед яких, імовірно, був заступник голови ОП Олег Татаров. 18 грудня Татарову вручили підозру у причетності до справи про заволодіння 81 мільйоном гривень Нацгвардії.
  • За даними САП, Максим Микитась у змові з Татаровим і заступником директора Державного науково-дослідного експертно-криміналістичного центру МВС підробили експертизу. Посадовцю за це дали 250 тисяч гривень. Він занизив різницю між ринковою вартістю житлових комплексів у понад 11 разів — з 81 мільйона гривень до 7 мільйонів. Татаров заперечує свою причетність до справи та вважає, що оточення глави НАБУ «поширює чутки».
  • Згодом у НАБУ повідомили, що генпрокурор Ірина Венедіктова таємно змінила прокурорів у зазначеній справі, а Печерський суд постановив забрати справу в НАБУ.
  • Після цього прокурори відкликали клопотання про запобіжний захід Татарову. Вони наголошують на «необґрунтованості підозри». Вищий антикорупційний суд це клопотання задовольнив — Татаров уникнув арешту.
  • 15 січня Вищий антикорупційний суд зобовʼязав генпрокурора розглянути клопотання про передачу справи Татарова з СБУ до НАБУ.