У Таїланді жінка отримала 43 роки вʼязниці за образу монархії

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Верховний суд Бангкока засудив 60-річну колишню держслужбовицю Анчан Прілерт до 43 років вʼязниці за критику в соцмережах короля Рами IX — батька чинного монарха, який помер у 2016 році. При цьому спочатку її засудили до 87 років увʼязнення, але термін скоротили після визнання нею провини.

Про це пишуть BBC і The Guardian.

За даними групи Thai Lawyers for Human Rights, це рекордний термін за порушення закону про образу членів королівської сімʼї. Правозахисники з Human Rights Watch назвали рішення суду шокуючим. У країні за образу монархії зазвичай загрожує до 15 років, але Прілерт була засуджена відразу за кількома статтями.

Жінку визнали учасницею антимонархістської мережі. Її затримали у 2015 році. Три роки їй довелося провести в увʼязненні, чекаючи суду.

У Таїланді стаття за наклеп на монархію не діяла три роки, але з кінця 2020-го, після початку масових протестів у країні за цією статтею увʼязнили десятки активістів і студентів. Люди вимагають реформи монархії, відставки уряду і перевірки витрат короля Рами X, яких розтрачує гроші.