Голова КС Тупицький не визнає підозру від ДБР, але готовий прийти по неї до Офісу генпрокурора

Автор:
Олег Панфілович
Дата:
Голова КС Тупицький не визнає підозру від ДБР, але готовий прийти по неї до Офісу генпрокурора

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Голова Конституційного суду Олександр Тупицький готовий прибути до Офісу генерального прокурора для отримання повідомлення про підозру, оскільки вважає вручену співробітниками Державного бюро розслідувань у вівторок підозру незаконною.

Про це йдеться в його зверненні до генерального прокурора, опублікованому на сайті суду.

Він нагадав, що згідно із законом про Конституційний суд, судді КС про підозру у вчиненні кримінального злочину повідомляє генеральний прокурор або особа, яка здійснює його повноваження.

Також у зверненні Тупицький наполягає, що указ президента Володимира Зеленського про його відсторонення є незаконним, оскільки 28 грудня, коли виконувач обовʼязків генерального прокурора Роман Говда сповістив Зеленського про вручення підозри Тупицькому, суддя нібито саму підозру ще не отримав і тому не міг вважатися підозрюваним.

«Прошу вас за наявності законних підстав здійснити у передбаченому законом порядку повідомлення мені про підозру у вчиненні кримінальних правопорушень...Готовий прибути для участі у відповідній процесуальній дії у визначені вами або іншою компетентною особою час і місце», — йдеться у зверненні Тупицького.

Тупицький також просить Венедіктову усунути порушення, допущені прокурорами та слідчими Держбюро розслідувань. Окрім цього, він просить генпрокурора звернутися до президента з проханням скасувати указ про його відсторонення, оскільки він виданий до моменту визнання голови КС підозрюваним.

  • Тупицькому намагалися повідомити про підозру 24 грудня. Його підозрюють у підкупі свідка та наданні завідомо неправдивих свідчень. 29 грудня Зеленський своїм указом відсторонив Тупицького на два місяці. У КС назвали указ президента юридично нікчемним і наголосили, що суд продовжує працювати у штатному режимі.
  • Президент Володимир Зеленський неодноразово заявляв про наміри розпустити чинний склад Конституційного суду та звільнити Тупицького через скандальне рішення щодо антикорупційного законодавства.