У «Газпромі» вперше визнали, що можуть не добудувати газопровід в обхід України «Північний потік — 2»

Автор:
Катерина Кадакова
Дата:

Російський «Газпром» уперше визнав, що проєкт газопроводу «Північний потік — 2» може бути припинений або згорнутий через політичний тиск.

Про це повідомляє Reuters з посиланням на проспект компанії на розміщення євробондів.

«Під час реалізації наших великих міжнародних проєктів, таких як газопровід «Північний потік — 2», ми стикалися і можемо продовжувати стикатися з ризиками, повʼязаними зі зміною політичної ситуації в різних регіонах... За виняткових обставин, зокрема через політичний тиск, такі зміни можуть призвести до призупинення або припинення проєкту», — цитує агентство.

Окрім цього, у «Газпромі» зазначили, що від компанії можуть зажадати виплати компенсацій — штрафів, зборів за анулювання та інших платежів. Може виникнути і потреба в «створенні істотних резервів, щоб стримати знецінення інвестицій».

  • Газопровід «Північний потік — 2» починається в Росії, проходить через морські райони Фінляндії, Швеції, Данії та Німеччини і виходить на берег на узбережжі Німеччини. Трубопроводом можна транспортувати 55 мільярдів кубометрів природного газу на рік.
  • Якщо трубопровід добудують, Росія отримає можливість постачати свій газ до Європи, не користуючись послугами української газотранспортної системи. Це призведе до втрати Україною доходів від транзиту газу, що становлять кілька мільярдів доларів на рік.
  • США повідомили Німеччину про плани ввести 19 січня санкції проти російської трубоукладальної баржі «Фортуна», яка бере участь у будівництві газопроводу «Північний потік — 2».