Без урочистого параду, балу і Трампа. Головне про інавгурацію Байдена

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Без урочистого параду, балу і Трампа. Головне про інавгурацію Байдена

Pool / Pool

Інавгурація обраного президента США Джо Байдена й обраного віцепрезидента Камали Гарріс відбудеться в середу, 20 січня, на західному боці Капітолія — вони складуть присягу і зачитають промови. Інавгурація триватиме майже півтори години і супроводжуватиметься виступом зірок американського шоу-бізнесу. Ведучим концерту буде Том Генкс, а гімн виконає Леді Гага.

На церемонії присяги буде не більше ніж 100 осіб. Усі запрошені гості будуть у масках, а напередодні інавгурації здадуть тест на ковід. Стільці їм розставили з урахуванням вимог щодо дистанціювання.

Після присяги президент Байден і віцепрезидент Гарріс перейдуть на східний бік Капітолія, де новий верховний головнокомандуючий прийме невеликий військовий парад.

Коли початок?

Безпосередня процедура приведення до присяги почнеться об 11:30 за місцевим часом (18:30 за київським). Після присяги, о 20:30 за місцевим часом (03:30 за київським) запланований святковий захід під назвою Celebrating America — це великий концерт за участю Дженіфер Лопес, Леді Гаги, Демі Ловато, Джастіна Тімберлейка та Джона Бон Джові.

Де дивитись?

Інавгурацію та віртуальний концерт можна буде подивитись онлайн. Їх транслюватимуть (без перекладу) безпосередньо на сайті Байдена, на його YouTube, а також американські телеканали: ABC, CBS, CNN і BBC.

«Бабель» покаже інавгурацію з українським перекладом на своїй сторінці у Facebook. Попередньо, початок о 18:15. Також в Україні трансляцію вестиме «Суспільне».

Інші заходи

Цього року через пандемію більшість інавгураційних заходів проходитимуть у віртуальному форматі або не відбудуться взагалі. Зокрема, цього року не буде традиційного балу за участю політичних діячів. Урочистий парад, який зазвичай проводили в день інавгурації у Вашингтоні в присутності численного натовпу, цього року пройде у віртуальному форматі. На онлайн-парад запросять блогера Натана Аподака. Він відомий у TikTok під ніком 420Doggface208. Комітет з інавгурації назвав його «віральною сенсацією та позитивним скейтбордистом».

Чинний президент Дональд Трамп не планує зʼявлятись на заході — так він заявив 8 січня. Як пише CNN, у церемонії візьме участь 43-й президент США, республіканець Джордж Буш — молодший.

Безпека

До Вашингтону до 20 січня стягнуть 6,2 тисячі бійців Національної гвардії, які стежитимуть за правопорядком. Національна алея в Вашингтоні, де розташовуються музеї та памʼятки, закрита для відвідувань. На вулицях виставили огорожі. Також захищати Капітолій буде огорожа заввишки 2 метри. ФБР попередило про можливі марші озброєних прихильників Трампа у столицях усіх штатів.

Окрім цього, у столиці розгорнули підрозділи радіаційного та хімічного захисту. У річках Вашингтону помітили катера берегової охорони. Задіяні також керовані роботи для огляду підозрілих предметів. Центр Вашингтону повністю блокований, охорону посилили у всіх державних установах.