Україна заявила, що «глибоко занепокоєна» затриманням російського опозиціонера Навального

Автор:
Ангеліна Шеремет
Дата:
Україна заявила, що «глибоко занепокоєна» затриманням російського опозиціонера Навального

Сніжана Хромець / Артем Марков / «Бабель»

Україна висловила глибоке занепокоєння у звʼязку із затриманням російського опозиційного політика Олексія Навального. Про це йдеться у повідомленні Міністерства закордонних справ України.

«Розцінюємо ситуацію навколо Навального як продовження Кремлем ганебної практики наступу на права людини та придушення свободи слова», — заявили у МЗС.

Україна наголосила, що затримання та політичне переслідування політиків (як і представників національних меншин та журналістів), яке системно практикує Кремль, суперечить міжнародним зобов’язанням Росії у сфері прав людини.

Українське МЗС заявило, що вимагає від російської влади звільнити всіх політичних в’язнів, зокрема громадян України, яких вона незаконно утримує.

Нагадаємо, 17 січня в московському аеропорту «Шереметьєво» на паспортному контролі затримали Навального після повернення з Берліну, де він проходив лікування через отруєння «Новачком». Його доставили у відділ поліції, де він провів ніч. Адвокатів до політика не пустили.

У понеділок, 18 січня, розпочався суд над ним — у відділку поліції. Федеральна служба виконання покарань просить суд замінити умовний термін Навального (3,5 року) на реальний у справі «Ів Роше».