Сенат США почне розглядати імпічмент Трампа через годину після інавгурації Байдена

Автор:
Дмитро Мрачник
Дата:
Сенат США почне розглядати імпічмент Трампа через годину після інавгурації Байдена

Jonathan Newton / The Washington Post via Getty Images

Сенат США розпочне суд щодо Дональда Трампа, якому Палата представників оголосила імпічмент через заклики до заколоту, через годину після інавгурації Джо Байдена. У цей же день сенаторам доведеться розглянути кандидатури до нового уряду та програму президента щодо боротьби з коронавірусом.

Як пише Politico, затримка з початком суду над Трампом пов’язана з розкладом Сенату, який не вдалося змінити через відсутність одностайної згоди усіх 100 сенаторів. Лише наявність такої згоди дозволить 20 січня розглянути як імпічмент, так і затвердження міністрів та програми Байдена.

Такі умови ускладнять роботу нового президента у критичні перші кілька днів при владі. Сенатори-демократи обіцяють домовитися з республіканцями, щоб виконати обидві задачі. Є побоювання, що президент буде фактично паралізований через суд над Трампом, який може зайняти цілий тиждень, що має бути присвячений затвердженню нового уряду.

Ще одна проблема, яка може затримати розгляд імпічменту в Сенаті, — це зміна контролю над Сенатом, який перейде до рук демократів, щойно Джо Байден і вицепрезидент Камала Гарріс отримають повноваження.

Байден сподівається, що Сенат «роздвоїться» і зможе пів дня розглядати імпічмент, а пів дня — затверджувати нових міністрів та схвалювати програму боротьби з коронавірусом. Обраний президент підтримує притягання Трампа до відповідальності за сутички у Вашингтоні, але вважає, що це другорядне питання.

«Ця нація залишається під владою смертельного вірусу та нестабільної економіки. Я сподіваюся, що керівництво Сенату знайде спосіб впоратися зі своїми конституційними обов’язками щодо імпічменту й одночасно працювати з іншими невідкладними справами цієї нації», — сказав Байден, який ризикує стати президентом без заздалегідь затверджених Сенатом міністрів.