Російська вакцина «Супутник V» виявилася непридатною до зберігання та перевезення. Для неї довелося з нуля створювати інфраструктуру

Автор:
Костя Андрейковець
Дата:

Для Росії вітчизняна вакцина від коронавірусу «Супутник V» виявилася проблемною. Для транспортування і зберігання довелося з нуля створювати інфраструктуру, оскільки її потрібно зберігати при температурі не вище -18 °С. У Росії вакцину вельми проблематично доставити в цілості до кабінетів щеплення.

Про це пише видання «Фонтанка».

У травні 2020 року було створено компанію «Иммунотехнологии», яка стала організатором поставок. Тоді ж заступник голови компанії Іван Глушков заявив, що через спішне виробництво препарат не перевірили на стабільність при підвищених температурах.

Міжнародний стандарт перевезення медпрепаратів вимагає діапазону від +2 °С до +8 °С, чому російська вакцина явно не відповідає. Виявилося, що вона «вмирає» протягом пʼяти хвилин за температури вище -18 °С.

Вже влітку в РФ почали експериментувати з автомобільними рефрижераторами, але вони не показали ефективності через необхідність відтанення. У результаті було вирішено використовувати термоконтейнери, але в Росії їх виробляють всього шість компаній, що викликало гостру нестачу обладнання.

Крім цього, самі російські клініки не мають необхідних морозильників. Зараз їм доводиться або замовляти у сторонніх компаній температурне зберігання, або платити за одразу кілька спеціальних медморозильників (від $2050 за одиницю).

Наприкінці грудня 2020 року після випробувань у Національному дослідницькому центрі епідеміології імені Гамалії заявили, що вакцину все ж можна зберігати і перевозити за температури не вище -10 °С, але не більше трьох діб. При цьому результати випробувань можуть і не затвердити.